Всички пътища водят от и към Пловдив, обобщиха организаторите на Дни на музиката в Балабановата къща

Всички пътища водят от и към Пловдив! Така може да бъде анонсиран световният музикален коктейл от събития, който ще бъде сервиран пред пловдивската публика в следващия месец. Когато ще се проведе есенното издание на Международен фестивал Дни на музиката в Балабановата къща. Знаменателни концерти, изключителни имена, огромни очаквания носи със себе си афишът на събитието, което ще докара под тепетата ценители от цялата страна.

Само за 30 дни на пловдивска сцена ще излязат изумителната цигуларка Мила Георгиева заедно с Давид Валтер, божествената Райна Кабаиванска с майсторския си клас, Елмира Дърварова, Божидар Ноев, Ангел Станков, Анатоли Кръстев, Ясен Теодосиев, Вангел Тангъров, Боян Воденичаров и прочие, и прочие.

Фестивалът стартира от Античния театър на 26 септември с концерт на Гвардейския представителен хор, подкрепен от световноизвестното сопрано Еделина Кънева. Входът за събитието ще е свободен. Програмата продължава на 28 септември в Дома на културата с дългоочаквания концерт на маестрото на обоя, композитор и диригент от Франция Давид Валтер с камерния ансамбъл „Софийски солисти” и космическата диригентка Мила Георгиева. Този концерт ще е сбъдната мечта и за мен, и за публиката. Нещо, което трябва да се чуе и усети. Ще бъде представена Уестсайдска история за камерен оркестър, разкри организаторката на Дни на музиката в Балабановата къща Мила Павлова.

Другият пирон в програмата, естествено, е идването на Райна Кабаиванска. На 29 септември, на Античния театър, една от последните оперни диви ще представи майсторския си клас в НБУ, като на сцената ще видим и чуем още Оркестъра на софийската опера и балет с диригент Найден Тодоров. Събитието наистина е знаково, тъй като тази година Райна навършва 80 години, а цял свят ще чества юбилея й. Ще го честваме и ние, в Пловдив, заедно с нея. Това наистина е исторически миг, ще е една световна вечер, анонсира Мила Павлова.

Един от най-важните акценти в афиша е Първият международен конкурс за камерна музика „Пловдив”, който ще бъде открит на 1 октомври в Балабановата къща с концерт на членовете на журито. Елмира Дърварова, Божидар Ноев, Ангел Станков, Анатоли Кръстев, Ясен Теодосиев, Вангел Тангъров. Конкурсът вече е мотивирал толкова млади хора, че организаторите едва са смогнали с първия му тур. Тъй като в него са кандидатствали 70 музиканти от цял свят. До втория кръг са допуснати 61 участника, ученици и млади изпълнители, които се разпределят в състави от общо 11 държави, сред които Мароко, Япония, Южна Корея. Освен конкурса талантливите изпълнители са допълнително мотивирани и от майсторските класове на Вангел Тангъров, Румен Цветков, Виктор Вълков и Лъчезар Костов, които ще вървят паралелно с фестивала. Те са безплатни и интересът от сега е огромен.

Друга важна дата в календара на Дни на музиката в Балабановата къща е 3 октомври. Тогава ще чуем и видим на живо фантастичния пианист Боян Воденичаров, многократен член на журито на конкурса „Кралица Елизабет”. Също в Балабановата къща, на 7 октомври ще свири Станков ансамбъл, който идва от Великобритания в състав Ваня Ватралова- Станков, Иво Станков и Лъчезар Станков. На 14 октомври пък общ концерт ще събере други две световни знаменитости- Виктор Вълков-пиано и Лъчезар Костов- виолончело.  А Bass Stage ще грабнат публиката с контрабасите си на 25 октомври.

Големият финал на феста, който ще е с вход свободен, е насрочен за 27 октомври, когато България ще срещне Япония с музика. Тогава флейта и пияно ще слеят Мила Павлова и Аями Файт, подкрепени от Ева Квартет.     

Представяме много пловдивчани, които не са вече тук, правейки изключителна кариера зад граница. Идват и много хора, свързани с Пловдив по един или друг начин. Защото всички пътища водят от и към Пловдив, обобщи Мила Павлова.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…