Опера Пловдив ще изнесе Празничен концерт на 2 март с участието на българския цигулар със световна слава Мариан Краев – концертмайстор на Мюнхенската филхармония. Диригент е друг прочут българин – маестро Павел Балев, който е шеф-диригент на Филхармонията в Баден- Баден. Програмата с Оркестъра на Опера Пловдив включва Марин Големинов - Вариации по тема на Добри Христов, Йоханес Брамс - Концерт за цигулка и Роберт Шуман - Симфония №1 "Пролетна". Концертмайстор е Мичо Димитров. Музикалното събитие е посветено на Националния празник на България е в Голямата зала на Дом на културата „Борис Христов” от 19 часа.

Мариан Краев започва на 11-годишна възраст е вече ученик на уважавания преподавател по цигулка Клаус Хертел, а по-късно е приет като студент в Консерваторията за музика и театър „Феликс Менделсон Бартолди” в Лайпциг. С помощта на академията Караян получава двугодишен договор към Берлинска филхармония като първи цигулар. Заедно с оркестровата дейност в Берлинска филхармония, свири по заместване като концертмайстор на Бохумските симфоници, Дрезденските филхармоници и симфоници и операта Дрезден, Нюрнбергските симфоници, Радио оркестъра на Мюнхен и София и от 2002 като концертмайстор на Мюнхенските симфоници.

Павел Балев е главен диригент на Филхармонията на Баден-Баден и главен художествен ръководител на Международната лятна академия "Карл Флеш" в сътрудничество с концертмайсторите на Берлинската филхармония. Гост-диригент е на Хамбургската държавна опера, Операта в Хановер, "Комише опер" в Берлин, "Земперопер" в Дрезден, Лайпцигската опера, Бременската опера, на повече от 40 оркестри в Германия.  От 1995 e участник в програмата "Диригентски форум" на Германския музикален съвет, където в момента дава майсторски класове по дирижиране. Носител е на Първа награда от Международния конкурс за диригенти "Карл Мария фон Вебер" (1996), Първа награда на Националния конкурс на висшите музикални училища в Германия (1999), наградата "Херберт фон Караян", представителната награда за диригенти на град Бад Хомбург (2003).

 

Билети за Празничния концерт с участието на Мариан Краев и Павел Балев се продават на касата на Операта,  в Билетен център пред Общината и онлaйн в eventim.bg

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…