След всички тези години американците постоянно търсят оправдания за зверствата, които са извършвани над индианците през XIX век. Те са наясно със своята история, но продължават да избягват темата, това коментира Стивън Люис Симпсън - режисьорът и продуцент на филма "Нито вълк, нито куче" пред препълнената зала на LUCKY Дом на киното снощи. Това бе премиерна прожекция за филма в България, като в следващите дни шотландският режисьор ще посети София и Варна.

"Нито вълк, нито куче" разказва за пътешествието на писател, достигнал до северните американски щати - Северна и Южна Дакота, където се среща с 95-годишен индианец. Филмът е базиран по популярна книга, но в края сценарият е бил променен и главният актьор - 95-годишният Дейв Белоглав Орел е импровизирал цялата история. "Той разказа за клането от 1819 година на селото на неговите прадеди. Персонажът по сценарий обаче беше по-далеч от тези събития, отколкото самият актьор. Това бяха неговите хора, на Дейв Белоглав Орел и аз го оставих той да импровизира всичко, като изхвърлих сценария", разказа Стивън пред пловдивската публика.

Той добави, че е успял да заснеме филма за изключително кратко време и малко снимачни часове. Много време обаче е отнело набирането на средства и организацията - режисьорът е искал дълги години да заснеме тази история, след като писателят Пайн Ридж се е свързал с него. В крайна сметка филмът е направен и до момента стига до 150 екрана в САЩ, като Симпсън сам работи по неговата дистрибуция.

След края на прожекцията и разказа му за филма и приемането на историята в САЩ, той дълго говори с пловдивчани от публиката. Зрителка в залата разказа, че няколко години е живяла в САЩ, в Юта, като никога не е успяла да се срещне с индианската култура директно, но с различни книги, които е препрочитала се е докоснала до техния живот. Развълнуваните фенове дълго време след прожекцията стояха и разговаряха със Стивън Люис Симпсън във фоайето на LUCKY. Самият той се е преместил от Холивуд, където е работил в последните години в Пловдив, и се надява да се впише в местния живот. В следващите дни му предстои гостуване в София и уъркшоп по режисура и продуциране, както и прожекции във Варна. Той вече участва на TEDx Talks в Пловдив и очаква да се включва в още събития в Пловдив и страната.

Прочетете още за Стивън Люис Симпсън в интервюто, което даде за KAPANA.BG по-рано през седмицата

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…