Виртуози от Франция, Италия и България се събират под тепетата

Форумът се открива на 30 октомври

От 30-ти октомври до 1-ви ноември за девети път град Пловдив ще е домакин на Международния фестивал на китарата, включен в програмата на Есенен салон на изкуствата. Проявата е утвърдена като едно от значимите международни  културни събития в града, като посрещна през годините някои от най-известните имена от българската и световна  китарна сцена. През 2014та в програмата ще вземат участие един талантлив млад изпълнител от Италия, два популярни дуета от Франция и едни от най-изявените български музиканти в областта на китарното изкуство.

Емблематичната за културния живот на Пловдив – Балабанова къща, ще посрещне в първата фестивална вечер италианския изпълнител, лектор и водещ на майсторски класове Алберто Месирка.  Той е двукратен носител на наградата „Златна китара” -  за най-добър запис и за най-добър млад артист. През последните две години се изявява активно на световната музикална сцена, а през 2013г. неговият компактдиск „Британска музика за китара”, публикуван от Paladino Music OG, печели престижна награда за най-добър запис на годината.

Веднага след концерта на Алберто, от 20 часа, пловдивската публика ще посрещне френското дуо „Темиз”. От ранна възраст Флоранс Крьони и Александр Берну споделят еднакво увлечение към музиката и китарата, създавайки „Лионско китарно дуо”. Изнасят концерти на много фестивали, и печелят първа награда на международния конкурс на UFAM. След това дуото участва в създаването на Квартет Кордоба, в почит към композитора, който им посвещава много творби. Днес двамата опитни музиканти решават да се съсредоточат върху дуетното свирене, поставяйки на централно място богатия и пленителен репертоар за две китари.

В петък /31ви октомври/ в Балабановата къща от 19 часа е концертът на още един  интересен дует от Франция - „Ле фрер медуз”. Сътрудничеството между Беноа Албер и Рандъл Ейвърс започва през 1999 г. в Парижката консерватория. Те печелят първа награда на конкурс за камерна музика в консерваторията с изпълнения на музика от Пиацола, Родриго, Готие и премиера на нова творба от Атанас Уркузунов. Дуото изпълнява аранжименти на фолклорна музика, класически репертоар, свободна импровизация и собствени творби.

Боян Дойчев ще представи специално подготвения за фестивала репертоар  веднага след концерта на „Ле фрер медуз” от 20 часа в Балабановата къща. Боян учи китара при Станимир Диков, завършва Национално музикално училище „Добри Христов” – Варна, учи и в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” – София в класа на Росен Балкански. Носител е на национални и международни награди от конкурси в България, Румъния, Сърбия и Македония. Участвал е в майсторски класове на водещи съвременни китаристи.

На 1ви ноември фестивалът на китарата ще се премести в Камерна зала на  Драматичен театър-Пловдив, за да представи проекта на Шибил Бенев. Той също е възпитаник на Национално музикално училище „Добри Христов” – Варна. Активно участва във всички джаз фестивали в страната, с музиканти като Христо Йоцов, Теодосий Спасов и много други. Последователно работи в Райчо Иванов Бенд и Биг-Бенда на Националното Радио. Осъществява богата клубна и звукозаписна дейност. От 2001 г. досега работи предимно извън България. В проекта на Шибил Бенев участват и талантливите музиканти Димитър Карамфилов и Атанас Попов, които българската и европейската публика познават от участието им в редица джаз фестивали .

Билетите за концертите в рамките на Международен фестивал на китарата вече са в продажба в билетен център пред общината. Цената е 10 лв, а пакетна цена за трите вечери -  25 лева.

Програма:
30 октомври – Балабанова къща
19:00 часа - Алберто Месирка – Alberto Mesirca
20:00 часа - Дуо Темиз - Duo Thémis


31 октомври - Балабанова къща
19.00 часа - Ле фрер медуз - Les frères méduses
20.00 часа - Боян Дойчев

1 ноември – Камерна зала, Драматичен театър
19:00 часа - Шибил Бенев проектLeave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…