Огромен червен въпросителен знак привлича погледите пред „Баня Старинна“ за предстоящата Седмица на съвременното изкуство. Препинателният знак е една от творбите в събитието, по идея на австрийския артист Ханс Шабус. Виенският художник прави своеобразен отговор към огромния червен билборд върху блока зад „Баня Старинна“ – „Dr. E!”, който е реклама на прочутия пластичен хирург доктор Енчев. Шабус е кръстил творбата си „Слънцето осветява липсата у всеки“, която е една от трите творби, които ще излязат извън пространствата на „Баня Старинна“ по време на Седмицата.

Голямата изложба се открива на 14 септември. Традиционното събитие събира над 10 автора от целия свят, които представят своята визия за концепцията на кураторите Катя Ангелова и Алесандра Пожанти – „Метафораи“. Концепцията им тръгва от цитат от френския културолог Мишел де Серто, според който „В съвременна Атина средствата за обществен транспорт се наричат метафори (metaphorai). За да отидеш на работа или да се прибереш у дома, вземаш някаква „метафора“…“, пише той. Изложбата се движи около тази игра на думи – метафора буквално означава „транспорт“ в съвременния гръцки език. Така художниците си задават или отговарят на въпросите – какво е градът, как го възприемаме, как преминаваме от едно място в друго.

Някои от най-любопитните творби са поставени именно в градска среда. Специална система е монтирана в квартал Капана, свързана с уличното осветление. Тя е свързана и с три от пловдивските болници с родилни отделения – при всяко новородено бебе, акушерките ще натискат копче, което активира системата и лампите в арт-квартала на Пловдив ще известяват добрата вест с примигване. Проектът „На родените днес“ е на италианеца Алберто Гарути и най-вероятно ще остане да работи и през цялата 2019 година. Другият проект в градска среда е своебразната реклама на Седмицата – французите Брис Деларю и Валер Мужо са останали впечатлени от „малките обяви“ и реклами, разлепени из града. Те са изработили свои версии на евтините брошурки и обявки с висящи нарязани телефонни номера, които можем да си откъснем и са ги разлепили из популярни места в града, като покана за изложбата.

Акцентът на изложбата, разбира се, е в самата „Баня Старинна“. Авторът на проекта за новородените бебета Алберто Гарути, ни посреща още на входа с работата си „Посветено на гледащите нагоре“. Дъжд от малки листчета ще обсипва гостите на входа на банята пред определен период от време. Нишите в голямата зала пък ще бъдат пълни с творби, вдъхновени от концепцията на Иржи Кованда, който обаче няма да може да присъства на самата Седмица. Поради това той е дал инструкции и редица автори ще изпълнят част от нишите с бутилки кока кола и различна украса около тях.

Второто голямо помещение на Центъра за съвременно изкуство ще приеме творбата на азербейджанския творец и политически емигрант Боби Бадалов. Той изписва стените с различни калиграфски текстове, с много игри на думи и игри със самия текст и буквите. „Въображаем дебат“ е третата работа в банята, от мароканския автор Мохсин Хараки. Той е копирал в голям формат средновековна илюстрация с разговор между арабския средновековен философ Авероес и късноантичния неоплатонически философ Порфирий. Двамата водят диалог, свързан с човешките желания. Художникът добавя неонов надпис върху надписа, а намигването е върху идеята, че ако двамата философи разговарят днес, те не биха обсъждали политически теми, а същността на живота.

В банята ще бъдат подредени общо 12 творби, които засягат темата по различен начин. Българското участие е на Даниела Костова и Правдолюб Иванов. Двамата изграждат мултимедийна инсталация, с която искат да разкажат една истинска история. За целта художниците използват познати обекти, неща, които всички сме виждали и са ни изцяло познати – типичен похват за пловдивчанина Правдолюб Иванов, който се представя за пореден път в своя роден град и в рамките на Седмицата на съвременното изкуство.

24-ото издание на Седмицата, организирана от сдружение „Изкуство днес“ ще се проведе от 14 септември до 14 октомври. Проектът е част от програмата на Пловдив като „Европейска столица на културата“. Откриването е на 14 септември от 18 часа.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…