Първият концерт от празничния цикъл пред общината събра десетки гайдари на сцената.  В навечерието на Коледа се изявиха съставите към Народно читалище „Гого Мавров – 1930“ Пловдив, които изнесоха двучасова фолклорна програма. Младите гайдари от Гайдарски състав „Родопчани“ с ръководител Веселин Козарев свириха в продължение на час и половина, заедно с тях на сцената извиха глас и певиците от женска вокална група за автентичен фолклор „Родопски звуци“.

Младите музиканти посещават единствената школа по каба гайда в града ни и са част от Гайдарски състав „Родопчани” към Народно читалище “Гого Мавров-1930 г.” с ръководител Веселин Козарев. Това е гайдарска и певческа група, която трайно се установява в читалището от 2014 г.

Влечение към магията на родопската каба гайда проявяват не само възрастни, но и все повече деца и юноши, които са обособени в детско-юношески колектив. Към момента броят на гайдарите и обучаващите се е над 40 души. В репертоара му влизат автентични песни, мелодии и хора̀, които са наследство от старите родопски гайдаджии, певци и певици. В самодейния състав на най-различни сцени в България и чужбина свирят рамо до рамо три поколения гайдари.

Ако днес сте ги изпуснали, то следващият им концерт е на 29 декември, събота, отново от 12 на сцената пред Община Пловдив,  пл. „Стефан Стамболов“.

В дните до 31 декември, всеки ден на сцената пред общината ще има концерти с начален час 12 часа и 16 часа. Кулминацията е новогодишната програма на 31 декември, с която пловдивчани и гости на града ще посрещнат заедно под открито небе Новата 2019 година.

Програмата за утре – 25 декември, вторник:

12:00 - 13:30 ч. – Концерт на Ансамбъл за български народни танци „Гео Милев“ Пловдив  с художествен ръководител  Стефан Йорданов.

16:00 - 17:30 ч. – Празничен Коледен концерт на „Биг Бенд Пловдив“, диригент Николай Гешев.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…