Наследник на писателя го открил в архивите, за да го предостави на ентусиастите от издателство Ния

Единадесетте страници променят коренно историята, която всички познаваме без оригиналния епилог

Някога да сте се чудели какъв е животът на една книга? Написва се, издава се и хайде по книжарниците? Не, разбира се. Дори великите класики и автори са имали какви ли не премеждия докато излязат във вида, който в е трябвало да звучат и изглеждат  първоначално. Това е историята и на Димитър Талев и неговата велика трилогия „Самуил-цар български”.
Първото издание на книгата е преди повече от петдесет години. Наследници на Талев разказват как щом е видял корицата с осакатено заглавие (съкратено само до „Самуил”) авторът е хванал един химикал и е започнал да дописва „цар български”. Независимо от това, трилогията се превръща в емблематична за българската литература. Едно цяло поколение, което е израснало с битките и любовта между твърдите й корици. Но едно остава загатнато – краят на самата трилогия. Оказва се, че досега никога не е имало такъв. Да, съществува край на трета част, но край на трите книги няма. Поне до днес. Младото издателско студио Ния направи своя дебют в литературата не с какво да е, а с преиздаване на именно тази българска класика. Три млади момичета искат да покажат, че с желание и в екип младите хора в България могат да създават красиви неща и да придават нов, по-хубав живот на шедьоврите. Дали щеше да им е по-лесно ако бяха започнали с хорър или фентъзи – със сигурност, но страстта в очите им щом говореха за Талев подсказваше, че българската класика е това, което ги влече най-много.  С много въпроси и изненади около работата им, за първи път книгата излиза така, както е трябвало да излезе още преди половин век. От редакционна гледна точка езикът на Талев е запазен, макар и за някои той да изглежда далеч от модерния. Талев няма да бъде Талев ако бъде модернизирано звученето му! Полиграфически изданието е изпипано до съвършенство и малко над него. Книга без твърди корици е като птица без криле, казват хората и наистина е така. А от Ния са осигурили достатъчно дебели корици, които да опазят ценния Талев текст. Изненадата идва, когато наследник на големия писател се обажда и им казва, че е открил в архивите епилог на Самуил, неиздаван до сега и го предоставя на девойките. Първоначално малко скептично поглеждат към находката, но се оказва, че тези единадесет страници са истинският край на трилогията.
Ако сте чели трилогия, а аз съм сигурна, че по-голямата част от вас са, то ви очаква една голяма изненада. Единадесет страници не звучат много, но са предостатъчни, за да променят коренно края на една книга. Кой губи от смъртта на Самуил? Какво се случва след това? Все въпроси, които може да откриете в единственото пълно издание на трилогията.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…