Три безплатни събития предлагат в рамките на Деня на музиката - 1 октомври, вторник, в Пловдив. Организациите, които се включват в събитието са певческото дружество "Ангел Букорещлиев", коео ще организира майсторски клас за деца до 15-годишна възраст в Аулата на Музикалното училище, интересното историческо събитие "Реконструкция на български обичай и музика от XVI век", което ще се проведе в Етнографския музей, както и участие на камерния хор "Иван Спасов" с концерт в Стария град в къща-експозиция "Мексиканска графика".

1 октомври 2024 г., от 18.00 часа, зала „Аула“ на НУМТИ „Добрин Петков“

Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" продължава своята мисия да вдъхновява млади таланти с нова благородна инициатива. На 1 октомври, когато честваме международния ден на музиката, поезията и архитектурата, хорът обяви майсторски клас, предназначен да запознае децата до 15-годишна възраст с магията на хоровото и оперното пеене. Младежите ще имат уникалната възможност да се учат от изтъкнати специалисти в областта – тенорът Ивайло Михайлов, който има над 30 оперни роли, и Яна Делирадева - диригент на хор "Детска китка". Двамата ще проведат специални лекции, в които ще разкрият тънкостите на вокалното изпълнение.

Представяне на проекта "Реконструкция на български обичай и музика от XVI век"

1 октомври 2024 г. от 18.00 ч. в Регионален етнографски музей - Пловдив

Автор на проекта е Петя Крушева (докторант в Институт за балканистика и Център по тракология „Проф. Ал. Фол“ към БАН – София). Идеята за него е вдъхновена от сведението на един немски пастор от средата на ХVІ век, изпратен на дипломатическа мисия в Османския двор, който наред с всичките интересни сведения за българския бит, ни е оставил и кратък нотен текст на българска фолклорна песен. В българската музикална история най-ранните запазени нотни текстове на фолклорна или светска музика датират от края на XIX век. На 1 октомври ще видите в звук и жива картина целия обичай, свързан с българското гостоприемство, какви са неговите корени и костюми, възстановени след проучване на писмени, изобразителни и археологически данни. В реализирането на проекта участват: д-р Александра Фол, маестро Ваня Консулова , д-р Калина Атанасова, музикална група Фрея (Freija) – Пловдив, хореографът Емил Иванов, д-р Димитър Атанасов (Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН). В проекта участват и много занаятчии и майстори, които с ръчно изработените предмети спомагат да се докоснем до духа на епохата.

"Реконструкция на български обичай и музика от XVI век" се изпълнява от Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции Авитохол - Варна с председател Жасмин Първанов.  Проектът е част от Есенен салон на изкуствата – Пловдив. Осъществява се с подкрепата на община Пловдив, а Регионален етнографски музей - Пловдив е официален партньор.

Камерен хор “Иван Спасов” с концерт по повод  Международния ден на музиката

1 октомври 2024г., от 18.30ч. в Експозиция „Цанко Лавренов“ /Мексиканска графика/

Камерен хор “Иван Спасов” ще отбележи Международния ден на музиката с концерт на 1 октомври, който е част от цикъла “Хорови празници в Стария град”.  Програмата за концерта е разнообразна и включва творби от българската и световна хорова литература. Камерен хор „Иван Спасов“ има зад гърба си богата история. Създаден е през 1979г. от Никола Липов като Пловдивски младежки камерен хор. През 1999г. получава правото да носи името на един от най-забележителните личности в новата културна история на България – Иван Спасов. Редовно участва в престижни национални и международни фестивали и конкурси. Носител е на множество награди и отличия. Осъществил е концертни турнета в почти цяла Европа. Репертоарът на хора е много разнообразен и включва композиции от ІХ до ХХІ век в различни стилове и жанрове. Диригент на хора е Гергана Люцканова- Петрова, а негов хормайстор - Росица Димова. “Хоровите празници в Стария град” се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив и са част от Културния календар на града.

Събитията са с вход свободен! 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…