Само четири дни след завръщането си от 17-тото си задгранично турне в Сърбия, Хърватска и Словения, девическа хорова формация “Евмолпея” към Община Пловдив вдигна на крака и публиката в Харманли. Осмият международен хоров фестивал “Хармония” събра под покрива на Драматичния театър в този красив югоизточен български град състави от България и Англия. Пловдивчанки развълнуваха искрено домакините с прекрасните си гласове, артистично присъствие, ентусиазъм, младост и визия. Разнообразната концертна програма включваше основно песни на славянски езици – български, руски, чешки и словенски, с което съставът отдаде почит на светите братя Кирил и Методий, обединили славянската общност чрез кирилицата.

“Евмолпеите” редовно дават определена тематична насоченост на концертите си и това удивлява публиката. За осемте години съществуване те са представили на сцена 134 произведения от различни епохи и стилове, изпълнени в оригинал на 15 езика, сред които тази година се нареди и словенският. Публиката на Харманли реагира топло и спонтанно на прецизната интонация, изрядната артикулация и фината динамическа нюансираност на изпълненията, съчетани с артистизъм, ведрина и учудващо убедително за младостта на хористките сценично присъствие. Момичетата претвориха със звук и най-малкото трепване на диригента Рада Славинска и превърнаха всяка песен в звукова картина, богата на темброви оттенъци и динамически амплитуди. Това не бива да ни учудва, защото “говорещите красиви жестове, съвършена мануална техника и сугестивност на д-р Славинска” през годините са накарали стотици непознати хористи в различни уркшопове и в съвместни продукции с “Евмолпея” в Германия, Франция, Италия, Словения, Белгия, Сърбия, да следват с удоволствие емоциите и интерпретацията й, без да се налага да бъдат обяснявани с думи. Успехът на пловдивския девически състав в Харманли потвърждава това за пореден път.

С прекрасните си гласове девойките успяха да спечелят и своите доста по-възрастни “колеги” от останалите хорове, които ги посрещнаха с бурни аплодисменти, приветствени възклицания и множество поздравления на дружеската вечеря след концерта. “Евмолпеите” заслужиха уважението и на организаторите на фестивала, като пожелаха да пеят на откритата сцена, независимо от липсата на озвучаване. Отлагането на фестивалния пленерен концерт в градския парк на Харманли се наложи поради лошото време, но пловдивчанки казаха, че са дошли да пеят на хората и за хората от града и представиха специална акапелна програма с атрактивни песни, която за минути събра десетки слушатели. Голяма част от публиката последва състава в сградата на Драматичния театър, за да се наслади и на други техни изпълнения. Допълнителната реклама на фестивала, която “Евмолпея” реализира чрез ентусиазираното си представление на външната сцена, искрено зарадва организаторите. На следващата сутрин съставът бе поканен да се включи в сутрешната литургия в храм “Свети Иван Рилски”, където заедно с хора на транспортните работници от София изнесе концерт с източноправославни песнопения и получи благословията на отец Атанасий Странски и благодарностите на събралите се миряни.

Вече на път към Пловдив момичетата от “Евмолпея” имаха удоволствието да разгледат Мезешката тракийска куполна гробница от IV-ти в. пр. Хр., средновековната византийска крепост Неутзикон от XI-ти век, Музейния център “Тракийско изкуство в Източните Родопи” край с. Александрово и най-голямата селска църква в България – храм “Успение на Пресвета Богородица” в с. Узунджово. Нито на едно място те не останаха незабелязани, тъй като щедро раздаваха своя талант в импровизирани концерти и събираха овации. Усилията на артмениджъра на състава г-жа Ганка Янкова да съчетава концертна, възпитателна и образователна дейност в полза на пловдивските деца довежда винаги до прекрасни резултати – “евмолпеите” лично разгледаха и се запознаха с някои емблематични за района исторически забележителности, а жителите на град Харманли и туристите, пред които съставът изпълни редица песни в образователната си обиколка, се запознаха лично с един от най-утвърждаващите се в последните години български хорови състави.

За “Евмолпея” този сезон е изключително успешен с високите оценки на публиката и на музикалната критика от редицата концерти в страната, от двете международни турнета и от участието в няколко престижни форума с национална значимост. Макар уморени от десетките концерти през годината, девойките с нетърпение очакват следващите си изяви, вече на местна почва в родния си Пловдив, за да закрият концертен сезон 2013-2014 пред своите съграждани.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…