Chambao за трети път вдигнаха на крака зала 1 на НДК

Петото им посещение в България е част от световното турне на групата и включва два концерта – в София и във Велико Търново.
 
Анелия Дракова
 
Нейният глас не може да бъде объркан. Силен, дълбок, сякаш идва от сърцето и завладяващ. За трети път в това се увери публиката в зала 1 на НДК. Мария дел Мар Родригес Карнеро, по-известна като Ла Мари, се появи на сцената точно в 20:18 часа и не слезе от нея цели 2 часа и 20 минути. Завладяващата емоция от андалусийски ритми се дължеше на момчетата на Мария: магьосникът на перкусиите - Juan Heredia, виртуозът с китара – Tony Cantero, артистичният саксофонист Roberto Cantrero и интуитивният пианист Tony Romero.
С такива артисти, няма как музиката на Chambao да не те отвлече със себе си. Определено е здраво стъпилa върху бавното темпо, а самите членове на бандата я определят като "щастливо" смесване на чувствителността и страстта на фламенкото. Като се прибавят три-четвърти ритъм, румба, танго и електронен звук, неповторимият микс от фламенко, фюжън и инструментална музика се превръща в продукт с андалусийско, но и световно звучене.
 


Босоногата вълшебница излезе на сцената, облечена в шарен панталон и черна фланелка и запя "Respira". В края на песента се наложи да й сменят батерията на микрофона, но това не прекъсна концерта и Ла Мари след секунди продължи с "Mejor me quedo aqui" от албума "Endorfinas en la Mente" / 2004, а след нея изпя по-нова песен - "Duende del sur" от 2007.
 
Мария непрекъснато търсеше контакт с публиката, изпращаше звучни целувки по микрофона и побърза да сподели, че предпочита да говори на испански, защото английският малко я затруднява. Две думи повтаряше на български цяла вечер - "София" и "благодаря".
 
Всичко беше както обикновено на техен концерт – усещането, че си на плажа в Малага и танцуваш бос, по-свободен от всякога. Разликата беше в дистанцията между музиканти и публика и тя се дължеше единствено на иначе симпатичните чичковци, които работят като охрана в двореца на културата. Ла Мари не се чувстваше комфортно от това, че те стърчат пред сцената и не допускат почитателите й до нея. Отнесе се по своя непринуден начин – всеки охранител получи прегръдка и целувка от нея, но не можа да разбере от испански, че не е нужно да са там сега.
 
След още две-три песни, тя помоли някой от публиката да превежда от испански и каза на охранителите, че разбира, че това им е работата и такива са им задълженията, но е щастлива, когато хората идват да й хванат ръката. После сподели, че иска всички да се забавляват, да пеят и танцуват, да се чувстват свободни. На първите редове в оркестрината имаше испанци, приятели на групата. Мария ги поздрави най-специално и каза на всички в залата, че малка част от Испания е тук.


 
Концертът продължи с "Ulere", "Lo verás", "Instinto Humano", "Despierta", "Como La Luz", "Una De Tantas", "Voces", "Los muchachos de mi barrio", "Roe + Málaga bonita", "El vaieven", "Volando voy".
 
Последва една от най-джазираните песни, които сме чували от Chambao и с която Ла Мари изненадва приятно феновете - "Llevalo Contigo", в която фламенкото се смесва с джаз, а това определено е истински триумф на креативността и музикалните търсения на Ла Мари.
 
"Olvidarme Di Tu" чухме после, а след нея дойде ред на подаръците, още при първите акорди на "Rosa Maria". Неслучайно наричат певицата червената Мария. Беше настъпил моментът, в който една девойка премина успешно охраната и подари на Ла Мари букет от бели гладиоли. Друго момиче от публиката й даде подарък, който тя приближи до сърцето си и веднага отнесе при папката си с песни. Видимо се развълнува от вниманието. Няколко почитателки й пъхнаха бележки в ръката.
 
Концертът продължи с "Detalles". Веднага след нея се чуха примамливи ориенталски ритми, преминаващи в завладяваща и позитивна мелодия. "Lo Mejor Pa Tu" е песен, която Ла Мари пише в деликатен период от живота си. Неслучайно тя избира точно "Най-доброто за теб" за пилотен сингъл от албума и я определя като противоотрова за лошото настроение. Нещо като приятелско побутване да се изправиш, допълва Ла Мари.
Като запяха "Pokito a poko" цялата зала пееше и скачаше, а температурата в залата бе стигнала своята точка на кипене.
"La Verdad Mentira" е в стилистиката на "Lo Mejor Pa Ti" с бърз ритъм и щрайх, който замества традиционната китара. Miedo Por Dentro започва с пиано и пляскане с ръце, а гласът на Ла Мари не ни остави и за момент да забравим южняшките корени на Чамбао.
"Los Sueños" е песен, която включва доста електронни звуци и програмиране, комбинираща звука на електрическата и акустична китара.
"Ahí Estas Tu" отдавна има статут на музикален химн на Андалусия. След нея музикантите си тръгнаха от сцената, но бързо се върнаха за бис, няколко при това: "Comeme", "Mi Primo Juan", "Papeles mojados", "Te las creio tú".
 
Дойде краят на поредната ни среща с лятото в лицето на Chambao. Направиха си няколко селфита, снимаха и публиката, повтаряха, че обичат България, поклониха се и… завесата падна. След подобно преживяване, остава усещането, че артистите са оставили  гласовете и сърцата си на всички в залата, а тази неповторима взаимност доказва само едно, а именно, че музиката прави чудеса.

 

1 comment

  • Comment Link Антония Антония Юни 07, 2014

    Страхотен материал!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…