Кармина Бурана е едно от най-известните сценични представления на двадесети век. За пръв път играна през далечната 1937 година, тя затвърждава името на създателя си Карл Орф в средите на класическата музика. Буквалното значение на заглавието е „Песни от Бойрен”, което всъщност е областта, в която са били намерени  средновековните ръкописили, вдъхновители за кантата. В редовете си те възхваляват радостта от любовта и виното, красотата на настъпващата пролет и променливият характер на човешката съдба. Без значение от сцената, на която се играе тя винаги вдига хората на крак.


Това се случи и снощи в Античния театър. Над 3 000 души се бяха събрали, за да се насладят на класическото изящество, изиграно на сцената. Балет „Арабеск”, Филхармоничният оркестър  с пловдивския диригент Диян Чобанов, певци от Хора на пловдивските момчета и хорът на Операта – всички те заедно в съчетание със светлинното шоу успяха да пренесат публиката в магичния свят на Фортуната. Както в текстовете, вдъхновили Орф, така и пред пловдивчани снощи се разказа историята за любов, радост, за тъга и болка, за промените в човека и каква променлива може да бъде щастието. Беше невъзможно да не усетиш всяка една от емоциите на артистите – да се смееш с тях, да плачеш или да се страхуваш. Финалът бе белязан с близо десетминутни аплаузи от публиката, която на крака поздрави изпълнителите на сцената и смелостта, както и решителността на пловдивската опера в начинанието Open Opera fest. Беше красиво и изключително позитивно да се усети този заряд на древната сцена и това желание за развитие на една от най-важните културни институции в града. Кармина Бурана бе заявка за бъдеще и за нещо ново.


Opera Open продължава своите концерти. Очакват ви много премиери и емоции от сцената на Античния театър.

3 comments

 • Comment Link порно видно мультики порно видно мультики Юни 13, 2024

  знакомство с родителями порно истории где снять
  проститутку брянск хочу секса в бобруйске не русские шлюху в красноярске

 • Comment Link spooday spooday Фев 10, 2024

  Thanks regarding furnishing this kind of awesome content material.
  Infórmate sobre el precio del chloroquine

 • Comment Link Michael Poulieff Michael Poulieff Юни 20, 2014

  Na napisalijat tozi material taka i e'', ubjagnalo'',che v Carmina ima trima solisti sus osnovno uchastie za obshtoto vpechatlenie na LAIKA ot predstavlenieto...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…