Кучето на Виктор Бойчев с опит за дебют на оперния фестивал

С три биса и много емоции завърши гала концерта за 100- годишнината от рождението на Борис Христов с емблематичното участие на световноизвестния бас Паата Бурчуладзе. Грузинецът, покорил всички световни сцени, пя на Античния театър в рамките на фестивала „ОPERA OPEN”.  Бурчуладзе пристигна в Пловдив по покана на артистичния директор на фестивала Иван Ангелов, който снощи дирижира и първата част от концерта.  Тя беше по произведения на Джузепе Верди , а дуетът на Паата Бурчуладзе и Крум Гълъбов в ролите на крал Филип II  и маркиз Поза от „Дон Карлос” изправиха публиката на крака. Във втората част на диригентския пулт се изправи другата звезда на феста- диригентът Диан Чобанов, а грузинецът изпълни ария на Мусоргски и ортодоксална музика от репертоара на Борис Христов. Над древната сцена почти до звездите се извисиха гласовете на четирите хора , които участваха в спектакъла- „Капела Арте”, мъжки хор „Стефка Благоева”, камерен хор „Иван Спасов” и смесеният хор на католическата катедрала.  Изпълненията им на Хора на евреите от „Набуко” накара публиката да затаи дъх, а  в  Хора на монасите заедно с Ивайло Джуров формациите предизвикаха фурор сред почитателите на класическата музика. Които и снощи успяха да запълнят Античния. Не липсваха и комични моменти , които обаче не успяха да развалят настроението от прекрасната вечер. Опит за дебют на фестивала направи кучето на директора на Кукления театър Виктор Бойчев, който живее в съседство. Две минути преди края на финалната ария на Бурчуладзе, от съседно заведение започнаха да гърмят фойерверки,  като продължителността им конкурираше градската новогодишна заря.

За концерта в Пловдив пристигнаха посланика на Грузия Зураб Беридзе и съпругата му, които не пропуснаха да се снимат със сънародника си на фона на Античния театър. В публиката бе и кметът на Лече – Паоло Пероне , който бе в компанията на артистичния директор на фондация „Пловдив 2019”  Валери Кьорлински.  През деня Бурчуладзе е посетил Бачковския манастир, като предварително се е запознал с историята на светата обител и нейните основатели- братята Бакуриани, които също са грузинци. Визитата бе много емоционална. Паата целуваше иконите просълзен и не спираше да се моли,  разказаха очевидци. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…