Краят на сезона наближава, но през лятото ще се готвят нови изненади

Паулина Гегова

Херметическата камера! Един генератор, един стол, един палач, един подсъдим и едно Копче! Копчето на Смъртта! Това, което слага край на всичко. Едно нищо и никакво си копче, може да ти отнеме живота. При мисълта за него зъбите ти тракат, а кожата се изприщва от страх. После идва електричеството, пробива си път до черепа и... пълен мрак. Край! Завършек! Тъмнина! Вечна тъмнина! 

Това стои в основата на пиесата "Няма ток за електрическия стол". Драматургията от висша класа спечели на автора й, пловдивският писател Александър Секулов, номинации за награда Пловдив и победа АСКЕЕР в категория за съвременна българска драматургия. Текстът е изключително силен, изключително парадоксален. Съпоставящ желанието за оцеляване с желанието да накажеш. Интелигентността, която върви ръка за ръка с цинизма и липсата на вяра в Бог, със спазването на правилата, оповаване на ангелската закрила и пълна апатия към познанието. 

Калин Врачански и Красимир Доков правят изключителни превъплъщения, допълвайки се до съвършенство. Постановката несъмнено се превърна в една от най-обсъжданите през последния сезон, а наградите, които обира са чистото доказателство. Вчера бе последното й представяне на сцената на Драматичен театър Пловдив, за сега, като я очакваме с пълна пара през новият сезон, който почва Септември с фестивала "Сцена на кръстопът".

Остават броени дни до официалното приключване на сезона, когато театърът ще затвори врати за лятото и ще излезе в заслужена почивка, след толкова плодородната година. Финалният щрих ще постави Камен Донев със своята "Лекция номер 1 за народното творчество", с грандиозен спектакъл на Античния театър. Той ще се състои на 27.06.2016г., а после отдих. 

Въпреки че финалът е близо, пловдивчани успяха да се насладят на наистина качествени постановки, добри роли, интересни не клиширани текстове и иновативни режисьорски виждания. Желаем успех на Храма на Мелпомена. Ще се срещнем отново, с обновена сцена, само след два месеца. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…