42 души, сред които англичани, ирландци, българи, японци запяват „Девойко мари хубава

Световно известният цигулар Найджъл Кенеди пристига със своя Бенд от 5-ма музиканти тази есен в България за два концерта с оркестър „София Симфоникс”, с диригент Любка Биаджони – в София на 17 септември  (в зала 1 на НДК) и в Пловдив на 18 септември (в Античния театър). Дамата, в чийто ръце буквално са поверени двата концерта – Маестра Любка Биаджони преди броени дни беше номинирана за „Будител на българската култура в чужбина”, а в края на октомври ще й бъде връчена специална държавна награда - сребърен медал за принос в музикалния живот в регион Оберфранкен, Германия.

Специално участие в концертите ще има и Лондонския български хор с диригент Десислава Стефанова. Бившата солистка на Ансамбъл “Филип Кутев” води у нас 42-ма певци от различни националности, сред които англичани, ирландци, японци, българи живеещи в Лондон. Лондонският български хор е създаден през 2000г, a oт тогава до сега има множество награди, сред които блести тази на "Би Би Си - некласически хор на годината - 2006". Изпълнения на формацията звучат във  филма "Троя", сериала "Елизабет - непорочната кралица", компютърната игра Halo 4 и други. Имат издадени и два албума  – “Alyana Galyana” (2007) и “Goro Le Goro” (2012). Лондонският български хор ще даде началото на двата концерта на Найджъл Кенеди у нас, а 42-мата истински фенове на българската народна песен (от различни националности) ще изпеят на чист български език афтентични български фолклорни песни, с неподправен ентусиазъм и страхотна енергия.

На 17 и 18 септември заедно с именития Найджъл Кенеди на сцената ще стъпи и композиторът и гъдулар Георги Андреев. Двамата виртуози ще представят три съвсем нови и специално написани от Георги Андреев композиции, като това ще бъде и световната им премиера. По думите на Деси Стефанова от Лондонския български хор едно от новите произведения, озаглавено “Земя на рози” и в което хорът ще се включи вокално – е прекрасно и звучи, като химн на България и на цветята. Тя добавя още: ”Земя на рози звучи много повдигащо духа и съм сигурна, че хората ще са на крака, щом го чуят”.

Двата предстоящи концерта на Найджъл Кенеди тази есен в България са на 17 септември в София (в зала 1 на НДК) и на 18 септември в Пловдив (в Античния театър, като част от програмата на Есенния салон на изкуствата). Музикантът, с рекорд в книгата на Гинес за най-продавана класическа творба на всички времена (за запис от 1989г на “Годишните времена” на Вивалди, с над 2 млн. копия) ще представи у нас именно своите “Нови четири годишни времена” - с ново звучене, различна визия, много фантазия и енергия. Найджъл Кенеди и неговият бенд идват в България по любезната покана на Иво Станков и Лондонския фестивал на българската култура и на “София Симфоникс”, с диригент Маестра Любка Биаджони.

Билетите и за двата концерта са в продажба на цени: от 20 до 50 лв. за София и от 20 до 40 лв. за Пловдив. Те могат да се закупят в мрежата на Ticketportal.bg, Билетен център в НДК, Билетен център пред Община Пловдив и Музикалния магазин в града под тепетата, а също от верига книжарници Booktrading, бензиностанции OMV, магазин “На тъмно”, Пикадили.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…