Откриването на 22-ри куклен фестивал събра малки и големи по Центъра

Изложбата от фонда на Кукления театър в Градска художествена галерия предизвика фурор

Паулина Гегова

С началото на септември се поставя и началото на всевъзможни фестивали под тепетата. От музикални, през спортни до кино. Театърът, разбира се, е неизменна част от културния живот на Пловдив и полага своята тежка стъпка в Културния календар. Вчера се състоя откриването на 22-рият куклен фестивал „Двама са малко, трима са много“ с няколко локации, определени в отделните аспекти на кукловодството. Мероприятията събраха малки и големи, които надникнаха зад кулисите на иначе магическото творчество – чудно за окото, но непонятно.

Всичко започна пред Градска художествена галерия, където театър „Аладин“ представи уличен спектакъл за малчуганите. Деца бяха насядали по паважа и огласяваха пространството със смеха си. Точно зад гърба им се откри изложба колекция от фонда на Кукления театър. Куклите от различни материали са изкарани от килерите и гримьорните, за да покажат развитието на кукловодството през годините. Те не са от самото създаване на театъра, но обхващат по-голямата му част – от 60-те години насам. Изложбата събра под един покрив много любители на театъра: зам. кметът по култура и туризъм Амелия Гешева, директорът на Куклен театър Пловдив – Виктор Бойчев, изпълнителният директор на „Пловдив заедно“ – Валери Кьорленски и много други дейци, занимаващи се с културния живот на града.

Непосредствено след изложбата, на терасата на заведение „Арена“ прозвучаха акордите от формацията Hot club de Plovdiv. Музикантите свиреха около час Gipsy Jazz, а доста хора стояха около Римския стадион и слушаха повече от приятната музика. Някои направо облегнати на загражденията, а други насядали по близките кафенета.

Шоуто продължи с премиерата „Дама Пика“, за която има големи очаквания и движенчески музикален спектакъл от AiO на стълбите на Каменица. Цялата Главна се превърна в една голяма театрална сцена. Сцена, която ще продължи да пулсира в следващите дни, та чак до 6-ти септември, когато всичко ще приключи с постановка на театър „Хенд“. Напомняме, че ще има втора премиера на „Дама Пика“, на 8-ми септември, поради големият интерес към пиесата. Ако сте любители на кукления театър, отделете време и заведете децата си. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…