Свирили сме само още веднъж преди това в България, но трябва да се връщаме по-често, каза фронтменът на групата - Йонас Ренксе 

Паулина Гегова

Празникът на Независимостта на България се отпразнува по много хубави и традиционни начини - хора, народни игри, народни носии, панаири. Вечерта обаче, беше запазена за любителите на тежката музика, които прекараха няколко часа на Античния театър в компанията на шведската doom metal банда - Кататония. Разбира се, черното преобладаваше като цвят, а вдигнатите ръце, показващи знака на рока, бяха стотици. Театърът не се пръскаше по седалките, но народ имаше. Напълно разбираемо, имайки предвид, че тежкият метъл не е за всеки.

Кататония идват за втори път в България, като първия са свирили на Каварна. Но са очаровани от държавата и мислят да идват по-често. И има защо! Феновете издухваха в овации при всяко следващо заглавие от албума "The great cold distance". Него бандата изпълни под съпровода на оркестъра на Държавна опера Пловдив. Родните музиканти за пореден път показаха класата и уменията си. Съчетанието между прогресив метъл и симфонични инструменти караше кожата да настръхва. Озвучението бе толкова добро и силно, че акордите разтърсваха гръдния кош. Симбиозата бе като излезнала от подземните порти - величествена и силова. Това беше поредното предизвикателство за пловдивската опера и професионалистите се справиха перфектно с него. Нищо чудно, че публиката, събрана най-вече от млади хора, ръкопляскаше толкова много на родните музиканти. Човек би си помислил, че един метъл няма да оцени класическата музика, но пловдивчани доказаха обратното. Не само я оцениха, но и бяха горди от творците ни. 

Разбира се, нищо нямаше да е такова, каквото беше без известният бургаски диригент Левон Манукян. Гении още от детска възраст, той дирижираше оркестъра със страст. Сля се с електрическите китари пред него и създаде  феерия от рок, който ще остане за дълго в съзнанието на любителите на жанра. 

Втората част от концерта бе специално за представянето на новия албум на групата "The fall of hearts", който се отличава с малко по-меко звучене на heavy metal-a. 

Веещи се коси и много музика. Това представляваше вечерта на Независимостта - едно идеално продължение на деня.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…