Публиката изнуди Ричард Бона за втори бис

Паулина Гегова

Наричат го африканският Стинг и не случайно. Ричард Бона е изключителен джаз музикант с афинитет към корените си, които вкарва в музиката си с лекота. Камерунският басист пристигна в България за първи път, но се чувстваше като у дома си. Заедно с групата си, забавляваха пловдивската публика на световно ниво. От акордите, през пеенето, до изтънченият хумор, с който се закачаха. Шегите, вързани с държавата ни преобладаваха, но те бяха изпълнени с любов и благост.

Надиграване присъстваше не само между него и публиката, но и между него и музикантите му, които му отговаряха подобаващо и с усмивка. Ритмите на бибопа им се съчетаваше много плавно с африканските елементи, които преливаха от вуду до ню фюжъна на кубинския жанр.

Бона се вдъхновява от спомена за робите, пристигащи в Куба. Употребява общия език манде, превръщайки го в интернационален. Проговори дори на български, макар че призна трудността му.

Освен музикантите, акомпанимент му бяха и гласовете на зрителите, които не се засрамиха да припяват, заедно с него, поемащи ролята на масови беквокали. На финала бандата бързаше да си отиде, защото трябваше да пътуват рано сутринта, но публиката бе на друго мнение. Близо 5 минути викаха и ръкопляскаха, за да ги извикат обратно на сцената. И тъкмо когато мислехме, че каузата е загубена, те се появиха. Бона обясни, че трябва да потеглят, но ентусиазмът го зарази и с една престорена скептична усмивка хвана китарата, заявявайки, че щом толкова много искат още, ще трябва да стоят прави и да танцуват. Никой не се съпротиви. Така залата в „Борис Христов“ се съживи от танците на присъстващите и постоянните им ръкопляскания.

Може би това явление доказва, че в крайна сметка джазът не е мъртъв и едва ли някога ще умре. Колкото и перспективи да има за тази злочеста участ, доказателствата говорят друго – Пловдив обича джаза и винаги ще го приеме с отворени обятия. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…