Оркестърът на НУМТИ „Добрин Петков”, с диригент доц. д-р Пламен Първанов и хорът на Музикалното училище, с диригент Николета Енева, заедно с атрактивните рок групи Noisy bastards, Red Trigger и Bloodrush взривиха двета нива на площада

Младежите показаха как класиката и рока не са отстъпили мястото си на комерсиалната "музика"

Пролетното издание на тазгодишният Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща" за финала си превърна откритата сцена на Римския стадион в място за среща на класиката с рока, като събра зрители с различни музикални предпочитания. Два часа преди страта на Големия детски концерт, който бе и грандиозният завършек на деветдневния Празник на Детето в Стария град, древните седалки започнаха да се пълнят с любопитни туристи. Освен амфитеатралните седалки, перилата на площад Джумаята също събраха прелюбопитната публика, дочула музиката на младежите.

Концерътът на млади музикални таланти в пролетното издание на фестивала, след триумфалния успех на първото му провеждане през 2013 година на Римския стадион, се превърна в очаквано събитие. На него си дават среща млади солисти и оркестри от цяла България, отдали талант и сърце на музикалното изкуство.

„Концертът е едно от много важните събития за "Дни на музиката в Балабановата къща", посветено на младите хора и превърнало се в една от емблемите на фестивала. Този Голям детски концерт, в който винаги сме представяли едни от най-талантливите младежки оркестри и ансамбли от страната, този път е уникален, поради своя новаторски облик”, каза развълнувано Мила Павлова - артистичен директор на Международния фестивал.

На сцената си дадоха среща младежкият барок в лицето на оркестъра на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент доц. д-р Пламен Първанов и  хора на НУМТИ „Добрин Петков” с диригент Николета Енева и младежкият рок в лицето на атрактивните рок групи  Noisy bastards, Red Trigger и Bloodrush.

Оркестърът на НУМТИ „Добрин Петков” си е създал заслужен авторитет с участия на международни фестивали и с множество концертни турнета в Германия, Франция, Полша, Белгия , Холандия, Словакия, Чехия и др.

Noisy bastards  свирят от година и половина заедно класически и хард рок. Пловдивските момчета Ставри Ленгеров (китара), Симеон Попов (барабани) и Мойсей Велев (клавир) са единствената сформирана рок група в НУМТИ „Добрин Петков”.

Red Trigger са заедно от една година. Пловдивската банда се състои от пет момчета: Димитър Димов (соло китара), Мартин Горнишки (ритъм китара), Михаил Ангелов (вокали), Велко Цветков (бас китара) и Добрин Семерджиев барабани).Свирят хард рок, като черпят вдъхновение от AC/DC и Van Halen.

Bloodrush са носители на Първа награда от телевизионния формат „Голямото рок междучасие”. Това постижение носи заслужена слава на Косьо, Мартин и Мариян от Добрич и признанието, че са новата рок банда на България.

Младите класически музиканти от Пловдивското музикално училище изпълниха един от шедьоврите на бароковата музика – „Магнификат” от Антонио Вивалди, а младите рокаджии наелектризираха публиката с авторски песни и легендарни рок парчета.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…