Мъжкото писане винаги ми е било много по на сърце, каза от Античния театър майсторката на изящната словесност

Кирил Златков със Златна четка за художествено оформление на книга

Мисията на Божана Апостолова е апостолска, каза министърът на културата Боил Банов

Екатерина Йосифова се окичи с красивия Орфеев венец за особените си заслуги в съвременната поезия на церемонията по откриването на фестивала Пловдив чете тази вечер на Античния театър. Министърът на културата Боил Банов внимателно постави златната диадема, сътворена от скулптура Жорж Трак, на главата на майсторката на изящната словесност. Винаги досега писането на жените се е сметяло за твърде камерно, твърде интимно. Мъжкото писане винаги ми е било много по на сърце, призна от древната сцена Екатерина Йосифова, която е първата дама, носителка на престижната поетическа награда. Тя припомни, че Орфей никога не е записвал своите песни, а дълго време след това са се появили техни нелепи копия. Всъщност, поезията може да се усеща с всичко, а не да се търси под името на някого, каза тазгодишната носителка на Орфеев венец.

Наградата за художествено оформление на книга Златна четка заслужи Кирил Златков, който прие приза от зам.-кмета Александър Държиков. Благодаря на Пловдив, че чете. Пожелавам на всеки удоволствието от книгата да е от кора до кора, обърна се към многолюдната публика и към авторите художникът.

Пловдив наистина чете. Пловдивчани четат, а писателите пишат, възкликна организаторката на фестивала Божана Апостолова. И препоръча: Мъже, като се приберете у дома, кажете на любимата един стих. Ще видите, че тя три пъти повече ще дава от себе си и ще радва очите.

Тази вечер на гости имаме двама нови шефове. Александър Държиков, който е много благ  човек. И новият министър на културата, който ужасно много харесвам, представи издателката на публиката Боил Банов.

Този фест и вие заслужавате уважение. Живеем във време, в което всички ние четем малко. Забързано време, трудно. Да подкрепяш млади литератори е единственият начин да подкрепяш и самия читател. Затова мисията на Божана Апостолова е апостолска, каза министър Банов.

После четенето отстъпи на музиката. На сцената излязоха първо Орлин Горанов, а после и Тони Димитрова. Фестивалът вече властва в Пловдив, а градът ще е гигантска читалня до 18 юни. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…