Фенове на бандата от Италия, Франция, Русия и Австралия пристигнаха специално за събитието

Хиляди празнуваха 20-годишнината на британската група с едни от най-големите им хитове

Бандата с поклон пред Дейвид Бауи от древната сцена

Понеделник може да бъде страхотен ден, особено когато седмицата започва с едно от най-големите музикални събития в страната. Мразеният от по-голямата част от хората старт на седмица се превърна в наистина незабравимо изживяване за феновете на британската алтернатив рок банда Placebo. Четвъртото гостуване на звездите в България този път се измести от столицата, за да забият право на хилядолетната сцена на Античния театър в Пловдив. Това е само една от многобройните спирки на турнето по повод 20-та годишнина на Placebo.

По първоначален план, англичаните трябваше да бъдат подгрети то родните Babyface Clan, но поради непредвидени обстоятелства и технически проблем, нашенците, които по традиция свирят с Placebo по родните сцени, така и не се появиха. Междувременно, дъжд се изсипа над античната сцена, но по-голямата част от посетителите предвидливо носеха дъждобрани. „По-добре мокри и тук, отколкото да пропуснем концерта“, споделиха част от гостите на събитието, които бяха забравили дъждобраните и от тях капеше вода. И докато всички стояха в очакване на британската банда, дъждът спря, а в небето се появи красива дъга, която бе заснета от стотици хора. Тя, дъгата, също чакаше Placebo. И се скри щом ги видя на сцената и щом прозвучаха първите акорди.

Часът вече е малко след 21:00. Публиката вече не издържа и започва да крещи, призовавайки невероятните музиканти. Още с излизането на сцената, гостите, които пръснаха по шевовете Античния театър, започнаха да викат и ръкопляскат. Членовете на Placebo заизлизаха един по един пред хилядите феновете, а за фон зазвучаха рифовете на “Pure Morning”. Последен излезе Брайън Молко, фронтмен на групата, който запя текста на един от най-големите им хитове.

През следващите над 90 минути, чухме невероятните изпълнения на “Every me every you”, “Meds”, “Song to say goodbye”, “The bitter end”  и „Without You I'm Nothing“, като по време на последната песен, на екрана зад групата се прожектираше backstage видеото на песента с David Bowie. Така Placebo се поклониха пред покойната музикална икона, която приживе ги припозна като негови наследници.

Да опишеш реакциите на публиката в такива моменти, в които емоциите ескалират и се разливат навсякъде, е трудно. Всяко едно от изпълнените парчета беше без никаква забележка, а озвучаването, за което се погрижиха организаторите от Тангра Мека Рок, беше наистина на световно ниво, за да превърне концерта във възможно най-пълноценно преживяване на всеки фен. Публиката крещеше, ръкопляскаше, подскачаше и се прегръщаше почти през цялото време. И тук е моментът да отбележим, че всички станаха на крака не на финала на концерта, а още при първата песен. И така останаха до края, до последния акорд.

Ще празнувате ли с нас, попита Брайън Молко, а публиката му отговори с мощен рев. Два биса извикаха Placebo отново на сцената. В тъмнината, малко преди полунощ, Античният театър се освети сякаш от стотици светулки, които всъщност бяха мобилните телефони на публиката. Три парчета на първия бис и още две на втория, алтернатив бандата просто не можеше да напусне сцената, публиката просто не го позволяваше. Но както всяко хубаво нещо – концертът също трябваше да свърши все някога, а големият финал дойде с “Running up that hill”, по оригинала на Кейт Буш от 1985 година. Бандата се поклони пред фантастичните си фенове, благодари им, и се прибра зад кулисите.

Е, не можахме да чуем “Where is my mind”, но фактът, че специално за музикалното събитие пристигнаха почитатели от Италия, Франция, Русия, далечна Австралия и разбира се няколко български града, говори достатъчно за предните блестящи лайфове на бандата. Концертът свърши, но часове по-късно, момчета и момичета продължаваха да пеят любими песни на Placebo, а някои от тях дори свалиха разлепените афиши из Пловдив, за да си вземат по един за спомен.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…