Звезден трансфер за Драмата и силен актьорски дебют на старта на „Сцена на кръстопът”

Двойка йоркширски териери с роли в спектакъла на режисьора Владимир Гурфинкель

Какво има Пловдив,  а в Париж и Лондон – не, разкри водещият театрален режисьор, който наскоро постави спектакъл по текстове от руската конституция

На „Руски мармалад” замириса в пловдивския театър снощи. Естественият аромат на сладко бе една от нестандартните сценографски идеи в едноименния премиерен спектакъл на режисьора Владимир Гурфинкель, с който бе даден старт на 21-ото издание на фестивала „Сцена на кръстопът”.

Най-големият театрален форум у нас започна още от двора на Драмата, където среща си дадоха някои от най-ярките имена на българската сцена. Празникът озвучиха музикантите от Биг Бенд Пловдив, а официално фестивалът бе открит от директора на ДТ „Н. О. Масалитинов” Кръстю Кръстев, зам.-министъра на културата Амелия Гешева и ресорния заместник-кмет Александър Държиков.

Намерението на режисьора Владимир Гурфинкель да представи натурално мармаладената руска действителност включваше дори истински сладникави аромати от казана със сладко, който силният актьорски състав бъркаше на сцената. Шумен, на моменти истеричен, объркан, щур и даже неестествен. Такъв, досущ като живота на една голяма руска фамилия в стара рушаща се семейна къща, бе спектакълът на Гурфинкель.

Това, което ще видите днес, е резултат от безумни постъпки. Това каза три часа преди премиерата водещият руски режисьор и изреди. „Първо – Кръстю е доста рисков играч, който заедно с Александър Секулов, дойде чак в далечен Урал на нашия фестивал, за да ни убеждават да дойдем. Аз не знаех в коя посока на картата се намира Пловдив, само знаех „Стоит над горою Алеша“. Световна глупост е да вземеш една чисто руска пиеса и да я поднесеш… Беше ми много занимателно… Аз не знам на какво човек тук ще се смее и плаче. Сега сме като акушерки, които чакат и не знаят какво ще се роди,“ коментира Гурфинкель. 

А особеното представление, което се роди вчера,  се прие със смесени чувства от публиката. Каквито, без съмнение, предизвиква и самата руска действителност. Някои зрители дори напуснаха голямата зала на театъра. И се аргументираха защо- било шумно, прекалено неестествено, объркано.

Другата част от публиката обаче  стана на крака накрая, за да аплодира „Руски мармалад” и най-вече актьорите Стефан Попов, Маргита Гошева, Анелия Ташева, Добрин Досев, Венелин Методиев, Елена Кабасакалова, Милена Георгиева, Радина Думанян, Красимир Василев и Елена Атанасова. Те се справиха блестящо със сложните задачи на изцяло руския постановъчен екип. Изненадата снощи бяха  дуо четириноги артисти- двойка йоркширски териери. Кученцата издържаха на сцената близо двадесет минути в ръцете на Елена Атанасова и изиграха перфектно ролите си - лаеха в точния момент, като по сценарий.

На финал вниманието на всички привлякоха две дами. Талантливата Милена Георгиева дебютира ударно на театралната сцена и се просълзи от вълнение след края на първото си представление. А изключителната Маргита Гошева официално бе представена като част от трупата на пловдивския театър. За нея руският режисьор бе категоричен, че за пръв път в кариерата си среща такова голямо откритие. „Тази актриса се явява аномалия!“, отсече Владимир Гурфинкель. Звездният трансфер на Драмата за началото на сезона бе обявен лично от директора Кръстю Кръстев.

Накрая на срещата си медиите руският режисьор отправи апел към пловдивчани да пазят доматите. По думите му, изкуство има и в Париж, и в Лондон, но най-вкусните домати на света са в Пловдив.

„Сцена на кръстопът” продължава тази вечер с втора пловдивска премиера. Спектакъла на режисьора Крис Шарков „Момчето от последния чин” ще се играе в Камерна зала. На голяма сцена пък публиката ще види „Последното изкушение” на Народен театър „Иван Вазов”.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…