Дръзкият Пловдив Джаз Фест 2017 отваря сетивата и разкрива нови светове

За първи път в България на сцената се качва „законодателят“ на съвременния джаз  - Джошуа Редман

Свилен Ноев от „Остава“, Стефан Вълдобрев и Орлин Павлов, заедно с Павел Терзийски пеят джаз в компанията на Октет Пловдив

Саксофонистът Мишел Нахабедян открива изложба в първата вечер на Пловдив Джаз Фест с фотоси на любими джаз музиканти

Срещите с Мирослава Кацарова са винаги запомнящи се. Независимо дали става въпрос за концерт или друго. Тя има способността да оставя след себе си усещане за топлина и уют. Разговорите с нея се  помнят дълго. Човек търси такава среща, както търси пролетното или есенното слънце и ѝ се оставя със спокойствие и доверие. По такъв специален начин, Мирослава успява да направи така, че джазът отново да си бъде у дома. Пловдив Джаз Фест ще ни сгрее и изпълни с хармония в началото на ноември. От 01.11 до 04.11 фестивалът показва модерното лице на джаза с редица изпълнители. Всяка вечер ще има два концерта, с изключение на последната.
Славена Шекерлетова разговаря с Мирослава Кацарова за програмата и за джаза като настроение и начин на живот, разбира се.

Казваш, че джазът не е просто и само музика, какво е още той?
Всичко започва от музиката. Но това е музика, която влияе на начина ти на мислене, на начина ти на живот, на възприятията ти за света, на отношенията ти с хората. Тя те прави някак по-одухотворен и облагородява. Кара те да откриваш и други прояви на изкуството, но не само - изостря сетивата на човек и той забелязва и другите, иначе невидими неща. Мисля си, че ние, които харесваме тази музика, сме един кръг, който все повече и повече се разширява, за щастие, и може би мисията на Пловдив Джаз Фест е да отвори този кръг. Хората, които се събираме да слушаме заедно джаз сме малко или много близки по дух, братя, които си взаимодействаме, влияем и е хубаво да се виждаме от време на време на такива празници на музиката.

Как се развива Младежкият конкурс към фестивала, има ли вече заявки за участия?
И тази година има много интерес към Младежкия джаз конкурс. Слава Богу, че е така, защото това показва, че младите хора са обърнали взора си към една смислена музика. Вярно, тя е по-сложна и за изпълнение и за слушане, изискваща е от артистите, които ѝ се посвещават. И едно от най-вълнуващите неща за мен е, че тези млади хора  знаят, че джазът никога няма да ги направи звезди, няма да ги направи известни и богати. Но духовната връзка с музиката тук е сигурна. Казват хората, че младото поколение нехае за тази музика, не се интересува от това. Точно обратното се оказва. Те харесват тази музика, интересна им е и са готови да ѝ се отдадат. А това е част от мисията ни - тези млади хора да открият за себе си очарованието на импровизацията.

Колко човека посетиха фестивала през миналата година?
Този фестивал не е многолюден. Той разчита на това, че първо продава билети. Това е нещо, на което държим като организатори, защото музиката която представяме е музика, която заслужава отношение, уважение и когато влезеш в концертната зала е добре да седнеш и да слушаш в тишина и мълчание. Нямам против туристическите джаз фестивали, някои от тях са безплатни. Но понякога се случва, че чистата музика на сцената някак отива на заден план. На мен не ми се иска да е така. Този фест е камерен, повече от  500 човека не могат да присъстват на концертите. Мога да кажа, че като се имат предвид тези факти, Пловдив Фжаз Фест се радва на един доста добър и смислен интерес. Миналата година имаме 90 процента продаждба на билети, което означава, че българинът вече е склонен да дава парите си за джаз.

С какви изпълнители ще ни сгрее тазгодишното издание на Пловдив Джаз Фест?
На първи ноември започваме с два много силни концерта. Тази година се честват годишнини от рождението на две важни фигури в историята на джаза. Телониъс Монк - един от най-интересните, провокативни и променили импровизацията артисти в джаза. Монк през 1959 година прави исторически концерт. Вдъхновен от този концерт е първият артист в програмата - Джейсън Моран, който живее и работи в Ню Йорк. Много интересна ренесансова личност е, той е и визуален артист. Миналата година, на Венецианското Биенале е имало негови визуални инсталации. На сцената в Дома на културата в Пловдив ще представи 10 човека, които ще пресъздадат този концерт от 1959 година. По нов начин ще препрочетат музикалния материал на Монк и на фона на този концерт ще има визуално присъствие -  мултимедия, която ще е в непрекъснато общуване с музиката, която се случва тук и сега.
Голяма гордост за нас е, че Джейсън Моран се съгласи да изнесе лекция ден преди началото на фестивала на 31 октомври в Би Боп Кафе. Решихме да не е в академичен контекст, да има сцена, да има роял, да може хората, които са там спокойно да разговарят с него. Всяка вечер след всички големи концерти на сцената на Би Боп са обичайните джемсешъни.
Вторият концерт на 01.11 е поверен на една от най-добрите български джаз певици Хилда Казасян - стара любимка на Пловдив Джаз Фест. По повод 100 години от рождението на Ела Фицджералд, тя сътвори концерт с почит към гранд дамата на песента и той се казва „За Ела с усмивка“. До Хилда ще застанат JP3 и Христо Йосифов.
На откриването на 01.11 в 18 часа в Дома на културата в Пловдив ще се представят деца, които пеят джаз и ще направят концерт с Джаз трио и заедно с това ще бъде открита изложбата на българския саксофонист Мишел Нахабедян, запечатала страхотни моменти от концерти на неговите любими джаз артисти по цял свят. Ще видим неговите фотографии на едни от най-големите джаз музиканти, които той е чул на живо.

Мирослава Кацарова не скри, че един от любимите ѝ музиканти е Дони Маккаслин, който идва през ноември в Пловдив на фестивала. По думите ѝ той е един от визионерите на съвременния джаз, създал последния албум на Дейвид Боуи. Тази година на наградите „Грами“  албумът печели 5 награди, две от които отиват при Дони Макаслин, разказва още джаз певицата. Последният му албум ще може да бъде чут на живо на 02.11 по време на фестивала.

Третата вечер е изцяло поверена в ръцете на българи - българи, които са свързани с джаза и не съвсем, разкрива Мирослава Кацарова. Там четирима господа ще пеят джаз. Това са певци от други жанрове - Свилен Ноев от „Остава“, Стефан Вълдобрев и Орлин Павлов. Те, заедно с Павел Терзийски ще пеят джаз в компанията на Октет Пловдив.

За първи път в България на сцената се качва „законодателят“ на съвременния джаз  - Джошуа Редман.

„Ще празнуваме тази музика и живота изобщо по време на фестивала. Чакам ви да се срещнем. Това е един от най-вълнуващите моменти, когато хората обсъждат тази музика“, приканва любимата на мнозина джаз певица Мирослава Кацарова.

В програмата на всяка от първите три вечери между 1 и 3 ноември има по два концерта, с кратка пауза между тях. Билетът за дадената вечер важи и за двата концерта.

Пловдив Джаз Фест се организира от джаз певицата Мира Кацарова и компанията й „Блу Ем“, с подкрепата и в партньорство с Общинска фондация „Пловдив 2019“. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Пловдив Джаз Фест 2017 показва модерното лице на джаза – дръзко, смело и отворено към нови публики и пространства. От 1 до 4 ноември джазът ще бъде уютен, защото си е у дома – в Пловдив.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…