Прочутите музиканти Лия Петрова и Виктория Василенко ще свирят за първи път като дуо цигулка и пиано тази вечер в Стария град. Концертът им е част от есенната програма на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”.

25-годишната българка Лия Петрова е носителка на Първа награда от авторитетния международен конкурс „Карл Нилсен” в Дания. Като камерен музикант тя се изявява на престижни европейски фестивали. Започва да свири на цигулка на 4-годишна възраст, на 6 вече излиза с оркестър на сцена, а на 8 получава медал „Моцарт” за най-млад артист на ЮНЕСКО. През 2001 тя е приета в Hochschule fur Musik und Theater Rostock при проф. Petru Munteanu. Следват наградите от международните конкурси „Тибор Варга“ (Сион), „Луи Шпор“ (Ваймар), Instrumenten Music Fond и др. Като камерен музикант Лия Петрова се изявява на престижни европейски фестивали. След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел, Амстердам и др. Сред звездните й изяви е участието в проекта „Марта Аргерич и приятели” в Атина, където през 2011 си партнира с легендарната Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. През 2012 осъществява турне с DeFilharmonie, под диригентството на Phillipe Hereweghe.  А съвсем наскоро, през 2016, 25-годишната българка печели Първа награда на авторитетния международен конкурс „Карл Нилсен” в Дания.  Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка Matteo Goffriller /1690/.

Виктория Василенко е лауреатка в десетки международни конкурси. Печели първи награди от в България, Италия, Гърция, Чехия, Великобритания, Румъния, както и редица съпътстващи специални награди. През 2016 става Лауреат на Първа и Специална награда на Букурещската филхармония в един от най-престижните международни конкурси „Джордже Енеску“.  Носител е на „Кристална Лира“ за млад изпълнител на СБМТД и на Голямата награда на фондация „Д. Бербатов” за върхови постижения в областта на изкуствата. В периода 2009 – 2011 е стипендиант на фестивала за камерна музика „Музика Мунди” в Брюксел, Белгия, където свири с Фестивалния оркестър под палката на Максим Венгеров. Била е солист на Линкълнууд оркестър – Чикаго, Брюкселски камерен оркестър, Кралски оркестър – Ливърпул, Оркестър Класик ФМ, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония и др. Участва във всички престижни фестивали в България, както и в „Young classics Europe” – Германия, Музикална академия и фестивал „Сантандер” – Испания и др.
 
Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” се осъществява с подкрепата на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, Министерство на културата и др. Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив за 2017 година.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…