Сълзи и емоции на юбилея на Милчо Левиев в Пловдив

Стотици на крака за 80-годишнината на великия музикант и композитор

Много сълзи и емоции белязаха юбилея на големия Милчо Левиев. Стотици пловдивчани аплодираха на крака в продължение на 15 минути великия музикант и композитор на специалното тържество, организирано по повод 80-годишнината му от сдружението за култура и образование, носещо неговото име. Празникът „Една легенда на 80” започна с премиерна прожекция на посветения на Милчо Левиев филм „Silent movie” и продължи с мини концерт на симфоничния оркестър на Пловдивската опера, който изпълни оригиналната музика от лентата. А след това дойдоха аплаузите. Домът на културата беше препълнен от приятели и почитатели на маестрото, дошли с надеждата да го видят на сцената. Той обаче остана под нея. Не се качи. Не й се отдаде. Но даде ясен знак, че нещо предстои. Остави всички в очакване на следващото му музикално приключение.

Благодаря ви, каза само Милчо, докато приемаше поздравленията на всички в залата и обхождаше с навлажнени очи вперените в него погледи. Плътно до него бе дългогодишната му половинка Вики Алмазиду, която нямаше как да скрие емоциите и сълзите си. Благодарим ти маестро, обичаме те, чуваше отвсякъде в залата. Бурно приятеля си от балкона аплодира президентът Петър Стоянов, а млади джазмени с възхита гледаха специалните пръсти на Левиев, сътворили толкова много магия. Милият момент с отдаването на чест от двете страни- Милчо на публиката и публиката на Милчо, трая сякаш миг. Маестрото докосна бомбето си, поклони се на всички и заедно в Вики Алмазиду се оттегли зад кулисите. И повече не се появи.

Клер Леви, проф. Клер Леви, музиколог

„Винаги съм вярвал, че изкуството е свобода, а не забрана!“. Думи от писмо до приятел, които синтезират веруюто на артиста, дръзнал да отхвърли диктата на сковаващи идеологеми, да съпостави петънцата на светлината – oткъдето и да идват те, да открехне пътя към ненадейни пространства в съвременното музикално мислене. Неслучайно познавачите казват: „Милчо е цялата музика! Той може да изсвири всичко, по всяко време, във всяка тоналност!“ Все слова, доловили харизмата на артиста и неустоимия му полет към играта в музиката, щедро озарена кога с ведър хумор, кога с изискана елегантност, кога с привидна момчешка небрежност или пък с изтънчена поетика. Нестихващата му инвенция носи родния дъх на филибелийската бохема, но и необозримите белези на космополитизма в изкуството през втората половина на двайсети век. Композитор с будна интуиция и комуникативна естетическа ориентация, магнетичен пианист и импровизатор, лидер на музикални формации у нас и отвъд Океана, познал неравностите на „живота в 33/16“, той ненапразно подхваща и разгръща идеята за синтез между елементи от класиката, фолклора и джаза, добавяйки сякаш пореден органичен щрих в неудържимото кръстосване на музикалните езици.
Днес за него четем в престижни енциклопедии. Музиката му е издавана в десетки албуми. За творчески постижения е удостояван с множество национални и международни отличия. Музикалната критика по света го нарича забележително явление, новатор, удивителен музикант, гений в съвременния джаз… А както казваше големият Радой, с музиката си Милчо разширява представата за България. Каква по-добра дума за пътя на музикант, оправдал без капка компромис рисковете на артистичната свобода!
Честит юбилей, Маестро!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…