Не са взети мерки по обезопасяване на порутения паметник на културата

Все още се виждат част от фреските по стените

До кога ще оцелее една от най-красивите пловдивски сгради? Този въпрос си задават архитекти, възхищаващи се и до днес на творението на именития си колега Камен Петков на улица „Мали Богдан”- Божиловия чифлик. Паметникът на културата се руши пред очите ни от вече близо две десетилетия и никой не прави нищо по въпроса. Състоянието на архитектурното бижу в центъра на града е повече от плачевно. Не са взети никакви мерки по обезопасяването на къщата, която в момента крие много рискове. Вратите и прозорците зеят и достъпът до станалата опасна сграда е напълно свободен, а това създава предпоставки за сериозен инцидент. Припомняме, че миналата седмица тийнейджъри хвърляха бомбички вътре в постройката, рискувайки здравето и живота си.

Божиловия чифлик отново се населява от бездомници, съдейки по разхвърляните дрехи, завивки и дюшеци в едно от помещенията. Именно временните обитатели предизвикаха няколко пожара в сградата в последните няколко години. Дори те обаче не са заличили напълно красивите фрески по стените и таваните на творбата на арх. Камен Петков. 

Бъдещето на приказната къща става все по-мрачно. Общината не е  влизала в преговори с частните собственици от близо 4 години, за да се търси решение. Вероятно няма и такива намерения. Най-малко обаче сградата трябва да бъде обезопасена. Дали това ще се случи, ще разберем утре.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…