Не са взети мерки по обезопасяване на порутения паметник на културата

Все още се виждат част от фреските по стените

До кога ще оцелее една от най-красивите пловдивски сгради? Този въпрос си задават архитекти, възхищаващи се и до днес на творението на именития си колега Камен Петков на улица „Мали Богдан”- Божиловия чифлик. Паметникът на културата се руши пред очите ни от вече близо две десетилетия и никой не прави нищо по въпроса. Състоянието на архитектурното бижу в центъра на града е повече от плачевно. Не са взети никакви мерки по обезопасяването на къщата, която в момента крие много рискове. Вратите и прозорците зеят и достъпът до станалата опасна сграда е напълно свободен, а това създава предпоставки за сериозен инцидент. Припомняме, че миналата седмица тийнейджъри хвърляха бомбички вътре в постройката, рискувайки здравето и живота си.

Божиловия чифлик отново се населява от бездомници, съдейки по разхвърляните дрехи, завивки и дюшеци в едно от помещенията. Именно временните обитатели предизвикаха няколко пожара в сградата в последните няколко години. Дори те обаче не са заличили напълно красивите фрески по стените и таваните на творбата на арх. Камен Петков. 

Бъдещето на приказната къща става все по-мрачно. Общината не е  влизала в преговори с частните собственици от близо 4 години, за да се търси решение. Вероятно няма и такива намерения. Най-малко обаче сградата трябва да бъде обезопасена. Дали това ще се случи, ще разберем утре.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…