Не става ясно какво точно искат писателите в публикуваното им писмо - това коментира за Kapana.bg преводачът Милена Кацарска. Тя е университетски преподавател, филолог и с опит в сферата, като преводач на над 20 книги на издателствата "Хермес" и "Бард". Тя коментира писмото на 30 български писатели, които поискаха да получават отчисления от заеманите в библиотеките техни книги, поради използване на техните авторски права.

Основният въпрос е кой ще бъде задължен да плаща за въпросните отчисления, коментира тя, като вариантите са няколко - тежестта пада върху крайния ползвател, абонирания читател на библиотека; върху самата библиотека, която ще прехвърли този ангажимент върху клиентите си; или върху държавния бюджет за култура, което означава, че всеки отделен гражданин на държавата ще плаща за тези отчисления. Това е само един от редица въпроси, след който трябва да се мисли в следващите стъпки. Следващият е кой ще получава тези пари - самите автори, някакво колективно тяло, съюз на писателите или друга подобна структура. След тях има още въпроси, но в крайна сметка става дума за динамика на пазарните отношения между частни и обществени актьори на пазара на книги, коментира тя. Ето още от нейния коментар:

"Честно казано не съм много сигурна какво точно иска и каква позиция изразява колективът от 30 души подписали отвореното писмо до Министъра на културата. Мисля, че моята несигурност е свързана с приплъзването на категории като частни интереси и обществен интерес, както и частни и държавни/обществени институции в така поставения въпрос и дебата, който се разгръща в последните дни. Тъй като на пазара на културни продукти общо казано, а в частния случай на книги, участват едновременно частни и обществени играчи за мен този въпрос е свързан с динамиката на отношенията им и вероятно предоговаряне на границите на техните интереси, които предвид качеството на тези актьори (частни или обществени), не е задължително да съвпадат, напротив. Но понеже ако поемем по тази пътека нещата вероятно ще станат твърде абстракнти, а и сложни, човек би могъл да се опита да ги "опрости" с конкретика.

В настояването за активното прилагане на този предвиждан механизъм за "отчисления от наемане" на културен продукт (книга) върху кого пада тежестта на задължението? (а) Крайният ползвател, т.е. абониран читател в библитека/читалище, от което вероятно следва заплащане "на парче" взета книга върху абонамента или увеличаване на абонамента? (б) Институцията "посредник" предлагаща услугата "наемане на книга", т.е. общественото читалище/библиотеката и как те ще осигурят средствата необходими за "покриване на задължението" (като го прехвърлят към точка (а) или към централизираната структура на бюджета за култура и бюджета за образование)? (в) Пряко към бюджетите за култура и образование, защото става дума за културно-образователна дейност и културно-образователно ползване и как този бюджет ще осигури средствата за "покриване на задължението" (като го прехвърли към (а) и (б) или по друг начин и какъв е той, например "данък култура и образование" към всеки отделен гражданин на тази държава като директно заделено перо или нещо друго като предвиждан механизъм)? Това е първият ред въпроси, а следващият в така "осигуреното покриване на задължението" - избрани подходи а, б или в - е кой се обагодетелства от избрания механизъм или къде отиват материалните средства / "прихода" от "покриването на това задължение": индивидуален автор на културен продукт, някаква колективна собственост на групи от автори, професионален съюз, агенти-представители на авторски интереси, частни издателства (инидидуално или колектив от такива), колективен обществен бюджет за култура/образование, със сътветното преразпределение на средствата в зависимост от обществени интереси и политики, които подлежат на обсъждане, дебат и обществен контрол/сезиране т.н.?  Има и трети и четвърти ред въпроси, но дори на нивото на тези "опростенчески" два вероятно става ясно, че в отговорите им се крие именно динамиката на пазарните отношения между частни и обществени актьори на този пазар.

Та вероятно е добре да започнат да се задават тези въпроси, за да се изясни структурната логика и идеологическата позиция на участниците в започнатия дебат. "

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…