Този забележителен възрожденски дом е построен през 1863 г. изцяло в стила на европейския класицизъм. Но някои чужди изследователи не без основание оприличават сградата с италианско палацо от епохата на Ренесанса. Негов собственик е известния търговец и възрожденски общественик Никола Недкович. Той живеел със съпругата и дъщеря си в красивото бижу под Хисар капия. Дворният комплекс е бил клюкарник, най-популярното място за светски разговори в Стария Пловдив. Там на мохабет са събирали все известни хора. Като Иван Вазов например, който предпочитал да си пие кафето, докато наблюдава живота и коконите по калдаръма. Там, в двора, са се запознали родителите на Елисавета Багряна.

Великолепната къща се отличава с най-богата външна декоративна украса в резервата. Това е и една от малкото къщи, в които са съхранени оригинални предмети на фамилията. Фасадата на къщата е богато декорирана с тържествен четириколонен портик с кръгли арки. На всеки един от прозорците са нарисувани живописни композиции. На една от външните колони има медальон, на който е изобразена цялостната визия на къщата, което се явява и своеобразен документ за автентичност. Ключът от външната порта на къща Недкович е истинско произведение на ковашкото и железарско изкуство. Той върви в комплект с дома, построен през 1863 г и е единственият автентичен ключ, който и до днес служи по предназначението си.

Научете още за красивата къща Недкович в Lost in Plovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…