Независимо дали просто искате да пробвате за забавление, или имате конкретна цел, до която да стигнете, колоезденето е начин да погледнете на Пловдив под един по друг ъгъл

Точно преди седмица официално откриха велосезона в квартал Тракия в Пловдив, стартът на градския предстои съвсем скоро,но колездачите вече са в пълна готовност да покорят маршрутите в града под тепетата. В последните години и след изградените около 60 километра велоалеи вече в напълно възможно да стигнеш до повечето места и квартали единствено и само с велосипеда си. На фона на все по – тревожните факти от изключително замърсения въздух и масовата тенденция за преминаване към по – еко алтернативи на градския и автомобилния транспорт ние ще се опитаме да откроим няколко основни точки, ако сте избрали да изследвате Пловдив по този начин.

Въпреки че се прави постоянно разширяване на обхвата на велоалеите в града, тук все още няма станции, откъдето може да си вземеш общински велосипед и да го оставиш на следващото, пригодено за това място. Амбициозен проект на общината е да въведе споделеното използване, но до момента все още сме далеч от предоставянето на тази услуга на гражданите и гостите на града.  Възможно е обаче, да си вземеш колело под наем, като може би най – популярното място за това, е пунктът на Гребната база. Проверката ни в интернет показа, че срещу 20 лева депозит и още 20 лева наем, може да използваш наетия велосипед за период од 48 часа.

Популярни маршрути за разглеждане на града с велосипед са покрай бреговете на река Марица, откъдето лесно може да стигнете до най - подходящото място за практикуване на колоезденето като спорт – парк „Отдих и култура”. Тук може да използвате маркировката покрай самия Гребен канал или да се впуснете в малко по – различно преживяване встрани от туристическата зона. По – голямата част от големите паркове в Пловдив имат обособени алеи, където ще можете да карате необезпокоявани, а друга популярна точка за отмора и отдих сред зеленина е парк „Лаута”. За всички фенове на по – екстремното колоездене са маршрутите по Младежкия хълм.

Още полезна информация ще намерите в Lost in Plovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…