Независимо дали просто искате да пробвате за забавление, или имате конкретна цел, до която да стигнете, колоезденето е начин да погледнете на Пловдив под един по друг ъгъл

Точно преди седмица официално откриха велосезона в квартал Тракия в Пловдив, стартът на градския предстои съвсем скоро,но колездачите вече са в пълна готовност да покорят маршрутите в града под тепетата. В последните години и след изградените около 60 километра велоалеи вече в напълно възможно да стигнеш до повечето места и квартали единствено и само с велосипеда си. На фона на все по – тревожните факти от изключително замърсения въздух и масовата тенденция за преминаване към по – еко алтернативи на градския и автомобилния транспорт ние ще се опитаме да откроим няколко основни точки, ако сте избрали да изследвате Пловдив по този начин.

Въпреки че се прави постоянно разширяване на обхвата на велоалеите в града, тук все още няма станции, откъдето може да си вземеш общински велосипед и да го оставиш на следващото, пригодено за това място. Амбициозен проект на общината е да въведе споделеното използване, но до момента все още сме далеч от предоставянето на тази услуга на гражданите и гостите на града.  Възможно е обаче, да си вземеш колело под наем, като може би най – популярното място за това, е пунктът на Гребната база. Проверката ни в интернет показа, че срещу 20 лева депозит и още 20 лева наем, може да използваш наетия велосипед за период од 48 часа.

Популярни маршрути за разглеждане на града с велосипед са покрай бреговете на река Марица, откъдето лесно може да стигнете до най - подходящото място за практикуване на колоезденето като спорт – парк „Отдих и култура”. Тук може да използвате маркировката покрай самия Гребен канал или да се впуснете в малко по – различно преживяване встрани от туристическата зона. По – голямата част от големите паркове в Пловдив имат обособени алеи, където ще можете да карате необезпокоявани, а друга популярна точка за отмора и отдих сред зеленина е парк „Лаута”. За всички фенове на по – екстремното колоездене са маршрутите по Младежкия хълм.

Още полезна информация ще намерите в Lost in Plovdiv.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…