Върнаха всички знакови елементи от емблематичната артерия в сърцето на града

Отсечката от „Патриарх Евтимий” до хотел „Одеон” става пешеходна зона, но с контролиран автомобилен достъп

Максимално ограничават възможностите за неправилно паркиране

Пространството около археологическия подлез става площадно

Ремонтът на улица „Отец Паисий” върви към финал. Екипите на „Драгиев и Ко” довършват последните детайли от реконструкцията на емблематичната павирана артерия в сърцето на града. В момента се монтират подземните контейнери за смет, слагат се последните атнипаркинг колчета и осветителни тела. Очаква се до седмица обновената „Отец Паисий” да бъде открита и отворена за движение на автомобили, близо шест месеца след първата копка.

След първоначалното напрежение със старта на ремонта, към днешна дата можем да кажем, че фирмата изпълнител си е свършила качествено работата и е действала с отношение към градската среда и специалния статут на „Отец Паисий”. Факт е, че се работеше и в неделя, коментират търговци по „Отец Паисий”.

Всички знакови елементи са върнати на мястото им. Чугунената пластика във формата на бордюр, изработена и монтирана от Атанас Хранов за 60-годишнината на поета Веселин Сариев, си е на мястото. Върнато е и бронзовото паве „Седмото тепе”, изработено отново от художника, в творческо партньорство с писателя Александър Секулов. Към уличния „ландшафт” са прибавени на няколко места чугунени плочи с логото на Община Пловдив и Plovdiv Together 2019. Тротоарите са значително разширени, а възможностите за неправилно паркиране, особено на невралгичните досега точки, са сведени до минимум. Ремонтира се и ръкавът на ул. „Патриарх Евтимий” до бул. „Цар Борис III Обединител”. Там улицата е сериозно стеснена и няма да има възможност за непозволено паркиране, както беше досега, особено през уикендите. Пространството около археологическия подлез, което също се ползваше за паркинг, е превърнато в площадно. Премахнат е и паркинга в близост, който се използваше от голямо казино на Главната.

Особена ще бъде зоната по „Отец Паисий” от „Патриарх Евтимий” до тупика на хотел „Одеон”. Тя ще е пешеходна, като ще има контролиран автомобилен достъп- за живущите в района и за обслужването на хотелите и ресторантите там. Влизането ще става през бариера с четец за чип карти.

Единствено не бяха възстановени красивите гранитни барбакани- каменните улеи в тротоарите, по които събираха водата от улуците. Те нямаше как да бъдат върнати на мястото им, тъй като тротоарът в тази зона бе разширен с около половин метър.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…