Малките тесни улички са най-големият чар на Аджисана

Третата по големина ромска махала в Пловдив – Аджисан или Хаджи Хасан махала е известна като „елитният“ ромски квартал. Масовата представа за циганските гета е пълна с различни точни или пък много неверни митове. Определено Аджисана е махалата, която е най-далеч от тази представа, макар и да има много сходства.

Предлагаме ви кратка фоторазходка из квартала, който всъщност е относително малък – кръстосвайки 4-5 по-големи улици и безброй малки, някои официални, други не. Всъщност именно уличките са може би най-чаровната част в квартала – криви, понякога тесни, завъртяни, минаващи пред отворените врати на съседите, които си имат доверие и не си заключват домовете.

Понякога, преминавайки през някой тесен проход между две сгради се озовавате на малко площадче. Много улички пък завършват в задънен край без да подозирате, и ако се шмугнете в тях, ще ви посрещне добродушен местен, който да ви упъти дали може да продължите или улицата е без изход. Има интересни имена на улици, с които вероятно може да изненадате и таксиметровите шофьори – например улица „Бургас“ или „Иван Мърквичка“.

Настилката им е най-разнообразна. Най-атрактивни са улиците и малките тупици с калдъръми. Вероятно неизвестно за много от местните и туристите, но калдъръмени улици в Пловдив има и извън Стария град – именно в Аджисан махала, както и съседния квартал от другата страна на улица „Стойчо Мушанов“ в посока магазин „Била“ до реката. Това всъщност са стари квартали, част от които са запазили и уличното си градоустройство още от преди поне 2 века. Често обаче тротоари завършват просто в някоя къща, чиято стена направо стъпва на пътното платно.

Впечатляващо е, че се откриват и керпичени къщи с гредоред, не толкова впечатляващи като тези на Трихълмието, но определено с дълга история. Често те са редом до по-големи палати, в еклектичния новобогаташки стил, който виждаме не само в ромски махали, но и по българското черноморие – гипсови орнаменти, парапети на терасите с богата декорация и т.н. Пространствата над улиците са „украсени“ с позната от преди 10-ина години картинка на хиляди кабели, пресичащи от една до друга сграда.

Като цяло кварталът е доста чист, макар и видимо да има много изоставени части – най-вече около къщите, в които няма живот. В обитаемите зони на квартала хигиената е на ниво. Най-голям проблем са общите части, „зелените площи“ и тротоарите, за които изглежда грижата е по-малка.

Очаква се тези зони да придобият по-добър вид с преустройството на квартала в следващите месеци, което стартира с няколко копки от кмета Иван Тотев и други представители на общинската администрация. Част от историята на квартала – калдъръмените улици – ще бъде преместена в Стария град, но чаровните криви сокаци вероятно ще си останат за дълго време.

Разгледайте още във фотогалерията:

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…