През месец септември POP-UP парк ще обиколи Пловдив, като отново ще провокира местните жители да изпробват физическата активност в градска среда и ще провери до колко съвременните граждани се осмеляват да опитат нетрадионнен спорт в нетипична фитнес обстановка.

Pop-up паркът е част от проекта MOVEMENT SPACES и в България се координира от сдружение БГ Бъди активен.  Основната цел на проекта MOVEMENT SPACES е да създаде иновации във физическа активност в градски пространства. Проектът има за отправна точка градските пространства, които са извън рамките на традиционните спортни съоръжения и подпомага развитието и споделянето на ефективни практики в тези пространства.

Една от мисиите на мобилният парк е да донесе допълнително зеленина в града и да предложи различни възможности за физическа активност в самия център на града за малки и големи. С иновативния мобилен градски парк БГ Бъди активен цели  да покаже как нетрадиционните градски пространства могат да бъдат използвани функционално и да провери нагласите на  гражданите за физическа активност в градска среда.

През месец септември мобилният градски парк ще обиколи няколко локации в града, като той вече посети Младежкия хълм, по време на фестивала Shake That Хълм. На 14 и 15ти септември, той ще стане част от вкусното събитие Food for Mood, за да раздвижи похапналите посетители. Pop-up парк ще се включи и в програмата на Празници на Стария град. Той ще бъде разположен на паркинга на Академия за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) в периода от 17-ти до 19-ти, всеки ден от 10 до 18 часа.

На 28-ми септември преносимият парк ще стане част от Европейска седмица на спорта 2018 – Пловдив. Той ще се разположи удобно в Цар Симеоновата градина и ще очаква пловдивчани през целия ден.

Pop-up или така наречените „изскачащи“ паркове, обикновено се създават за възстановяване на зона за автомобили, в такава за пешеходци. Идеята се заражда в Сан Франциско през 2005 година, където eдно паркинг място сменя своето предназначение и се превръща в градско паркче. Това се случва с цел хората да преосмислят начина, по който се използват улиците и да се предизвика дискусия за промени в градската инфраструктура.

Обикновено изкочилите паркове са изградени над съществуващата настилка и са снабдени с пейки, мебели и други аксесоари, като повечето предлагат  места за сядане, градини, паркинг за велосипеди, уреди за физическа активност, игри. Често са малки по размер, достъпни, гъвкави и временни или мобилни.

Подобни иновативни краткосрочни проекти могат да имат реално въздействие върху хората на града, като им помогне да оценят качествената градска среда, както и да повдигне въпроса за това как трябва да се проектира, изгражда и подобрява градската среда с мисъл за хората.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…