Две поколения трасират пътя за спасяването на Възрожденския Пловдив

Битките на архитект Христо Пеев, унищожаването на десетки къщи за прокарването на Тунела под Трихълмието, настаняването на множество семейства в по една къща по време на първите години комунистическа власт - всички тези истории в детайл с част от изложба на площад "Централен", която бе открита късно в понеделник. На поредица табла се представят архивни снимки, чертежи и текстове за историята на Възрожденския Пловдив.

На изложбените пана се представя историята на Стария град - как след Освобождението районът запада, като най-сериозните инвестиции и поддръжка са за по-ниските части на града, с цел от ориенталски криви сокаци Пловдив да се превърне в място с модерни просторни улици, паркове и градини. Възрожденската архитектура остава встрани от обществения интерес и бавно запада.

През следващите десетилетия изчезват редица знакови сгради, старинните постройки по Трихълмието застрашително намаляват, появяват се проекти, които предвиждат разрушаването на десетки възрожденски сгради. Едва след превръщането на Пловдивския мострен панаир в международен и прииждането на чужди туристи, общинската управа проумява, че градът притежава едно истинско богатство – Старият град.

Изложбата разказва за спасяването на това богатство – от промяната на обществените нагласи до раждането на идеята; от неуверените първи опити до осъществяването на мечтата. В битката за спасяването на Стария град Пловдив отново доказва, че е уникален град. Успехът е постигнат от две поколения – първото трасира пътя към постигането на голямата цел, второто завършва делото на предшествениците си. Две поколения, живели в две различни епохи, но водени от една обща цел – възкресяването на Стария град и запазването му за бъдещите поколения.

Изложбата е част от програмата на Празници на Стария град 2018, които тази година се провеждат надслов „По трихълмието на времето“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…