Голямата красива подпорна стена по улица „Найден Геров“ под бъдещия хотел на Сахат тепе е премахната заради реконструкцията на сградата. Бившата тютюнева фабрика е в ремонт от няколко месеца. Основните дейности за момента са от стъмната улица „Найден Геров“, пресечка на Главната. Високата подпорна стена, популярна сред преминаващите там с огромния бръшлян, е изцяло премахната, като е разчистен теренът и растителността в тази част от имота, която до преди месеци беше изоставена зелена площ.

Големият изкоп е изкарал на повърхността гигантска скала от тепето. За момента тя е непокътната, но какви са плановете на строителите не е ясно. Части от самата сграда се преустрояват и дострояват. На места около самата постройка се къртят някои по-малки скали. Все още продължават дейностите там, така че докъде ще продължат изкопите, все още може само да гадаем. Ясно е, че проектът е съгласуван с Института за недвижимо културно наследство.

Историята на сградата е свързана с тютюневата индустрия в Пловдив. Тя е построена в края на XIX век, през 1892 година. Първи собственици са Димитър Ставридис и Димитър Мардас от фирма „Орел“, които са произвеждали първите български пури. В последствие фабриката и сградата преминава в ръцете на италианския предприемач Вакаро, докато стига до Петър Дяков.

По-интересна е фасадата на сградата към улица „Ангел Букорещлиев“, където са и основните входове. Там тя е по-разработена с различни детайли. Частта, която гледа в другата посока – към Главната улица и е видима от Трихълмието се преустроява към момента и предстои да разберем какъв ще е новият ѝ вид, като бъдещ хотел.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…