Print this page

Някъде накрая, почти в Центъра - северната част от квартал „Христо Ботев”

Кварталът на духовете. Така изглежда днес северната част от квартал „Христо Ботев”, в район Южен. Тази индустриална градска зона, която граничи с жп линиите, се намира на запад и на юг от Централна гара.

От южната страна граничи с бул."Петър Динеков", а на север е популярната улица "Сергей Румянцев", но сега от нея не е останало почти нищо. В източната част на квартала са старите леярни на бившия завод "Антон Иванов", локомотивното депо и легендарният железен мост над железопътните линии. Тук са и остатъците от някогашната фабрика за печки и метални изделия "Балкан". В края на 60-те и началото на 70-те години завод "Балкан" произвеждаше с огромен успех популярните нафтови отоплителни печки по френски лиценз. Това е най-старата част на квартала.

Сега тук няма почти нищо. Рушащи се сгради, малки и засукани улички, забутани автосервизи и работилници. Кварталът е разделен на две части от скоростната железопътна линия Пловдив - София и единствения излаз към града на север е един исторически пешеходен прелез. Само дето през него трябва да се преминава с повишено внимание. Дори култовия в близкото минало клуб "Трабанта" не работи, след като бе опожарен преди време.

Това е квартал „Христо Ботев”. Близо до центъра и далече от града. Град, в който иначе всеки квадратен сантиметър вече е ценен. Дали може да има по-светло бъдеще, само времето ще покаже. Нужни са обаче идеи и политики за развитието му. Към днешна дата такива липсват.

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…