Проектът ADATA AiR включва временни акции през лятото, а след октомври се очакват и постоянни намеси около реката

Теодор Караколев

10 люлеещи се кончета провокират пловдивчани, които минават по бреговете на река Марица да се спрат, да поиграят с тях и да „почакат малко“. Акцията е част от резидентната програма на „Пловдив 2019“ ADATA Air, свърана с обживяване на река Марица. Кончетата са изработени от артистите Destructive Creation, като една от инсталациите, които търсят реакция от пловдивчани и гости на града към иначе позабравеното място.

Дървените кончета не се появяват за пръв път в публично пространство. Преди това такива са били поставени на спирки в София. Подредените в Пловдив по северния бряг на реката са големи и насочени не към децата, а към възрастните. Всеки може да седне на тях и да си поиграе за кратко. Пловдивските са завързани с верига, като превенция срещу потенциални вандалски акции. Всяко от тях е с надпис, както носи и името на акцията – „Чакай малко“.

В рамките на ADATA AiR предстоят още няколко акции през септември. В по-широк смисъл проектът цели обживяване на по-забравени публични места, сред които тепетата и други градски пространства. Така между 21 и 30 септември чрез видео ще се насочи внимание към Братската могила. През периода по време на вечерните часове паметникът ще бъде трансформиран със светлина и звук, вдъхновени от визията му, напомняща космически кораб.

По-рано през лятото се случиха още няколко проекта, част от програмата, които имаха временен и перформативен характер. Такива бяха „Сал на Марица“ – плаване с направен от рециклирани материали сал, който премина по реката почти до бреговете на Адата, пърформънс на Мила Панич „От Адата с любов“ и все още активната временна художествена намеса „Грешка в картата“ на архитекта Марта Харабо, който проект има проявление и в интернет на блога с аудио записи „Марица парк“ https://maritsapark.wordpress.com/

През октомври и ноември предстоят проекти с по-постоянен характер, по-дълготрайно позиционирани скулптурни инсталации, разположени и по двата бряга на реката, съобщиха за „Под тепето“ от фондацията. През октомври ще се открие изложба и на фотографът Яна Лозева в СКЛАД с портрети, направени в района на Адата. Успоредно се случва и проект, съвместно с Нови Сад – бъдеща Европейска столица на културата, в който сръбска артистка ще пристигне да работи в Пловдив. Предстоят и два филмови проекта, свързани със соц наследството.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…