Европейската седмица на физическата активност и спорта MOVE Week за първи път през пролетта

Петото издание  на Европейската седмица на физическата активност и спорта MOVE Week ще се проведе за първи път през пролетта (23 – 29 май). Основният акцент на програмата в Пловдив е MOVE Weekend, който ще се протече от 27 до 29 май в Цар Симеоновата градина. MOVE Weekend ще се състои и в още няколко български града. През трите дни гражданите на Пловдив ще имат възможността напълно безплатно да практикуват различни форми на физическа активност и спорт. През 2015 MOVE Weekend се проведе за първи път в Пловдив като концепцията се показа изключително успешна и беше представена пред останалите държави участващи в инициативата на европейско ниво като добра практика.

От 27 до 29 гражданите на Пловдив ще имат възможността да се включат в различните типове активности и събития, които са разделени в тематични дни:

27 май (петък) – в петъчната вечер ще се проведат танцови събития, включващи различни видове танци от народни, през латино до модерни (хип-хоп и др.);

28 май (събота) – през целия ден в Цар Симеоновата градина пловдивчани ще имат възможността да пробват изключително широк спектър от дейности като Зумба, йога, Канго джъмпс, различни бойни изкуства, силови и високо интензивни тренировки, забавни игри и предизвикателства за цялото семейство;

29 май (неделя) – Обиколка на града със спортни игри и предизвикателства. В същия ден ще има и свободна зона за спорт и активности в Капана.

През 2016, като част от кампанията NowWeMOVE България ще се осъществят и други инициативи, насочени към промотиране на ползите от редовна физическа активност. Целта на кампанията е да промени съзнанието и нагласите на хората и да ги накара да се движат минимум 30 минути на ден – лесно и евтино усилие, което може да бъде разходка на кучето, ходене пеш, изкачване на стълби вместо асансьор, гимнастика – всеки спрямо своето време, възраст и интерес. Това е минималната дневна доза движение, което може да ни предпази от сърдечни-съдови заболявания, хипертония, рак на дебелото черво, рак на гърдата, деменция, диабет тип II.

По време на MOVE Week 2015 в България се включиха над 201 населени места. Общият брой на събитията бе 699, а организаторите на събития, които се регистрираха на доброволен принцип – 590. Общият брой на хората, които се включиха в различните събития и активност, бе над 120 000 души.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…