Специален акцент на фестивала са и двата специални проекта – MATERIALITY BRUTALITY и MIXED IDENTITIES

В осмото издание на One Design Week  ще бъдат представени различни области от съвременния дизайн в рамките на 24 изложби. Ще се проведе международен професионален форум с лекции на световноизвестни имена в областта на дизайна. 18 работилници за деца и възрастни ще бъдат отворени, ще има и отворена програма, специални дизайн обиколки, три дизайн конкурса, 8 инсталации, 12 презентации и 2 семинара. Също така ще бъдат проведени и специални събития: Local Design Food /базар/, На Самообслужване /акция с храна/, Everyday objects /временен магазин с уникални произведения на български съвременни дизайнери/, Ден на игрите, дизайн викторина и много други.

Мултидисциплинарният подход в осмото издание на One Design Week предизвиква и разгръща потенциала на фестивала като платформа, на която се срещат разнообразни мнения, истории и публики в търсенето на общ език. 195 участници от 22 страни и 132 български артисти ще представят своята работа по време на дизайн седмицата, както и ще бъдат въвлечени в местния контекст, работейки по теми, които отговарят на неговите нужди.

One Design Week стартира на 10-ти юни в 18:00ч пред офиса на Фондация „Едно за Култура и Изкуства” – ул. Христо Дюкмеджиев 10. Там екипът ще представи основните акценти от програмата. Музикалното оформление ще бъде от  DJ Boris The Heartbreaker.

Специален акцент на фестивала са и двата специални проекта – MATERIALITY BRUTALITY и MIXED IDENTITIES.

В първия 4-ма дизайнери от северните страни /Исландия, Финландия, Норвегия и Швеция/ ще имат възможност да експериментират по нетрадиционни начини с цимент.

Вторият проект е съвместна артистична колаборация между различни дизайнери от Словакия, Унгария, Полша и Чехия.

Друг акцент е „Попълнения. Нов български дизайн на витрина”. Това е проект, който представя български дизайн, създаден през последната година по селекция на Студио Комплект. Необичайното е, че 15-те произведения са изложени във витрини на магазини по главната улица на Пловдив. Контекстът на търговските обекти служи като фон за избраните обекти – плакати, мебели, дрехи, дрехи, анимации, инографики, играчки и бижута, аксесоари и други. Изборът на локация е продиктуван от популярността на главната улица, през която ежедневно минават хиляди хора.  Целта е минувачите да бъдат изненадани с намеси във витрините на познатите им магазини и да се запознаят с работата на българските дизайнери.

Един от основните акценти на фестивала е професионалният дизайн форум, който ще се проведе на 18-ти юни в Дом на културата „Борис Христов”.  По традиция форумът на Оne Design Week събира изтъкнати имена от цял свят, добре познати в сферата на дизайна и визуалните изкуства. Тази година не е изключение – сред лекторите на форума са: Алис Росторн (Англия)- един от най-уважаваните дизайн критици в света;  Ейске Тачикава от Япония, представител на новото поколение съвременни японски дизайнери, известен със своя специфичен подход и акцент върху социални иновации; Пийтер-Ян Пийтерс от Холандия, основател на студиото OWOW;  Питър Мариголд от Великобритания, създателят на FORMcard, Адам фон Хафнер от Дания, мениджър стратегически комуникации и Стивън Серато от САЩ.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…