Все още не е ясно дали периметърът ще се разшири повече, отколкото е

Познахте го, нали? Отвън сякаш нищо не се е променило. Но отвътре нищо не е останало! След близо 15 часова борба на пожарникарите с мощната природна стихия, четири склада са изпепелени и само външната им фасада все още се крепи, като по чудо.

Тази сутрин огнеборци нямаше. Останали са само журналисти, полицаи и минувачи. Някои не бяха запознати с инцидента и питаха какво се е случило. Други обсъждаха причината за пожара – умишлен или не? „Няма сграда, няма проблем“ се превърна в мото на събитията, като много хора, напълно непознати ми споделиха мнението си, че някой има изгода от срутването на постройката. За сега обаче, никой не ни дава каквото и да е обяснение в това отношение. Не ни се дава дори и насока. Зам. кметът на „Обществен ред“ Георги Маринов каза пред пресата, че за сега Общината има за цел да обезопаси района. Все още не е ясно дали периметърът ще се разшири повече, отколкото е, но с падащите късове бетон и тухли е напълно възможно.

Полицията е водещата инстанция на този етап, категорично отсече зам. кметът. Предстоят разследване и проверки. Не можем да кажем друго все още.

Твърде много са мненията, че пожарът е дело на собствениците на фирмата. Чува се дори името на Георги Бранеков.  Всички тези съмнения идват първо заради случая със склада на „Одрин“ 8, който е в окаяно състояние. Второ заради идеята, че складовете са били необитавани и няма как огънят да е пламнал случайно. Трето заради специфичния ден събота, който като че ли се налага като еквивалент за „Денят, в който умира култура“. 

Нещата са неясни, културните паметници малко по малко се ронят, а целият квартал е напоен от миризмата на изгоряло. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…