Стартира изграждането на Проект 0 в Капана. Той предвижда двойна огледална стена, която ще пресече много прецизно перпендикулярно улица Златарска, следвайки всички архитектурни извивки. Днес детайлите на идеята представиха авторът на проекта Кирил Кузманов и кураторът Владия Михайлова.С него бяха запознати и хората от квартала, които с интерес очакват появата на огледалната стена край домовете си.

Проектът стартира преди 4 години. Той е част от платформа за това кое и как се появява в публичното пространство, защо се появява, какви са отделните роли и взаимоотношения на художника, на институциите, на гражданите. Все важни въпроси, особено след нашето настояще, с една голяма въпросителна- до колко е възможно и невъзможно да се реализира един такъв проект с абсолютно хоризонтална структура. Некомерсиален проект, който се изгражда от самото пространство и от хората в него. Остава след себе си поле и пространство за други неща. Временното експониране за 10 дни е много важно, казва авторът Кузманов.


Работата му стартира през пролетта на 2010 година.От  юни същата година беше представен с изложба в галерия Сариев в рамките на Фонд Млади автори. Тогава Владия Михайлова беше куратор и по нейна покана всъщност откликнах за работа в тази платформа и това беше моето предложение за участие. От тогава това, с което се променя проектът, е трупане на съдържание. От една страна заявяването на всички тези 50 фрагмента. Това, което се променя е свързано със съдържанието, което е свързано с изложбите, представянията и отворените дискусии, които са правени за проекти в Капана. В този смисъл проектът сам по себе си е една платформа, която трупа и генерира съдържание, казва Кирил.


Идеята на проекта е събирателност на гледни точки от хуманитарна аудитория. Средата и качеството на средата, в която ние живеем, е свързана с качеството на комуникация, която имаме. Яснота на това кой какви позиции има в този процес, казва Кузманов. И вмята, че през 2010-та година е нямало такъв фокус и интерес в Капана, какъвто има в момента.


Кирил КузмановПредставяме мащабна конструкция с около 6 хиляди килограма общо тегло, 120 кв. м. площ, с размери 10, 40 на 5, 20 м. Появяването на едно такова произведение в публичното пространство е доста сериозен ангажимент, пълен със съвместна работа - конструктори, инженери, минаване по всички необходими пътища, които са в синхрон с нормативните уредби, законодателството в страната и общината, които са свързани с изискванията за това, тази работа да бъде представена и инсталирана, казва авторът.
И пояснява още, че изследванията, които са направили са свързани с това как Капана се е развивал през времето. Хора, които по различен начин са взимали отношение за това как се е променял или би се променил кварталът. Говорили сме с архитекти, историци, урбанисти, художници. Какъв е бил статутът му през 2010 година и сега. Защото и сега има паркирани автомобили, но тогава бе пълен с такива . Съществуването му беше като черна дупка в центъра на Пловдив без много ясна концепция, бриколаж от различни периоди, стилове, изоставени, работещи пространства, разкрива разликите в квартала само за период от 4 години той.


Какво е Капана? Какво би могъл да бъде? Това беше публично зададен въпрос още през 2010 година. Но какво би могъл да бъде отдолу на горе, какво хората могат да видят в Капана?  Не какво политиката може да види. Самите хора какво искат. Огледалната стена, която ще се случи с фрагментите от Проект 0 дава една такава възможност хората да се видят в града. Да помислят какво биха искали да видят в това пространство. Едно е само да минаваш- тогава си само очи, гледаш навън, а скоро ще видиш и себе си в града. Това е психологическия момент, който очаквам основно в тази работа на Кирил. Която и за него е уникална среща. Проект 0 е художествен проект, не е мениджърска инициатива, която включва събирането на хора. Не е фестивал. А художествен проект, в който логиката на случване беше това - двойнатa огледална стена да бъде създадена чрез предварително заявяване на отделните фрагменти, казва Владия Михайлова.

Предстои изграждането и откриване на проект 0 в Капана. Предвидена е и паралелна програма с документална изложба, която ще представи целия процес на реализиране на проекта, представяния, отворени дискусии, изложби. Ще има една международна конференция за град и публично пространство.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…