Изнасят сергиите месец по-рано заради българите зад граница

5 лева на ден плащат търговците на общинската хазна

Таня Кънева

Първите нелетящи предвестници на пролетта – мартениците, цъфнаха в центъра на Пловдив още в последния ден на януари. Само за първите три дни от този месец търговците на мартенички пред Пощата и Общината станаха близо десетина, а съвсем скоро ще изпълнят и двата площада.

Обиколката и проучването ни по сергиите показа, че новата тенденция тази година са индивидуализираните модели според професията. Цеца и Румен са семейство от Пловдив, което се занимава с изработка и търговия на мартеници от 2000-а година. Не може да ги объркате – само на тяхната маса има трикольор. И съвсем резонно те всяка година вкарват новости. Професионалните им мартенички са, както за бакшиши – жълто-черна табелка „taxi“, така и за катаджии – стоп палка, зъбче за зъболекар, слушалки за лекар и т.н.

Новите предложения от тази година са: усукана от бели и червени конци четка за рисуване с палитра – идеален артикул за град на художници и перо с бухал за всеки свързан със знанието и образованието.

Ще видите и Темида, протегнала ръка с една бяла и една червена люлка на везните си. Моделът за адвокати, съдии и прокурори всъщност е измислен още през 2015-а и бе хитът на миналата Баба Марта под тепетата. За малко тази година да излезе и по-нов вариант, но управителният семеен съвет не одобрил пускането му на пазара точно сега. Идеята на картончето до Темида да е и образът на пловдивчанина с титла „главен прокурор“, а надписът да гласи „Честита Баба Марата! #КОЙ да опраскам“, не стигна до пазара заради градската съдебно- политическа конюнктура.

Освен чисто хумористичните предложения има и традиционните пискюли, Пижо и Пенда, арт модели със сурова вълна и везмо. Именно Последните се радват на широка популярност сред нашенци зад граница. Оказа се, че заради емигрантите ни, продажбата на мартеници започва повече от месец по – рано. Така близките им у нас имат достатъчно време да изпратят късче традиция до всяка точка на света.

5 лева на ден за тротоарно право плащат търговците на общината за пл."Централен".  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…