Единственото албанско село в България е край границата

В Мандрица говорят арванитско наречие на няколко века

Потомци на мандричани са си организирали родова среща днес в Пловдив. Тя е обявена в  социалната мрежа. В групата на с. Мандрица често се обявяват срещи в различни крайща на България. Днес наследниците на историческото селце край границата ще се съберат в р-т Даяна-2 по обяд.  

В миналото единственото албанско село в България, разположено на Пътя на коприната, е имало славна история и богати хора. Според едни източници първите заселници в Мандрица идват още преди падането на Константинопол под османска власт. Книга с историята на селото, писана от бившия железопътен инспектор Апостолос А. Майкидис, лансира друга версия - че в средата на ХVІ век селото е основано от гръцки православни християни, които освен гръцки език говорят и арванитика. Това е арнаутски диалект на албанско-латинска основа, запазен до тяхното експатриране през 1913 г. Запазен е десетилетия и се употребява и до днес от по-възрастните хора. Повечето източници обаче сочат 1636-а за година на основаването на Мандрица, позовавайки се на надпис на камък до гробищната църква „Света Неделя". Легендата разказва, че селото е основано от трима братя албанци-християни от Северен Епир, село Виткучи, които били мандраджии. Оттам дошло и името на селото. Албанците се съгласили да снабдяват с продоволствие турската войска. За всяка заклана овца те получавали по една жълтица. В знак на благодарност беят им дал и земя - колкото могат да обиколят от изгрев до залез-слънце. Издействал им и ферман, според който бъдещото село било освободено от данъци, а на това място турци да не се заселват.

Така на десния бряг на Бяла река се появило селцето, а след година братята се върнали по родните места, за да доведат в Мандрица и  роднините си. Основната маса албански жители се заселват в граничното село в края на ХVІІІ век от района на Корча и в началото на ХІХ век от областта Сули в Епир. Мандричани запазват сулиотските си носии чак до края на ХІХ век, когато заместват фустанеланата с тракийски потури. А женската албанска носия се запазва чак до масовата емиграция в Гърция през 1913 г. От 480-те фамилии от българското село 100 се установяват в кукушкото българско село Хамбаркьой,  прекръстено в чест на Мандрица на Мандрес, 60 в Седес (Терми), 47 в Суроти, 60 в Загливери, 50 в Мущени, Кавалско и в Османица (Калос Агрос), Драмско, 8 семейства (32 души) в Сана, на Халкидики, 6 семейства в Урли (Турио), Димотишко, а останалите в Софлу (Суфли), Башклисе (Протоклиси) и Караклисе (Мавроклиси) в Западна Тракия и на други места. Българските власти настаняват в Мандрица българи бежанци от Тракия и Македония (Воденско). Техни наследници, второ, трето и четвърто поколение, на 12 октомври 2013 г. се събират в Мандрица, за да отбележат 100-годишнината от разделянето на селото. Срещата на земляците започва с тържествена литургия и програма от самодейни групи на площада на селото, хората отиват и до местната гробищна църква "Св. Неделя".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…