В стария квартал в центъра на град Пловдив хората все още спазват традицията да хвърлят старите върбови венци и първото червено яйце в течаща вода. Десетки семейства се отправят с торбички към коритото на река Марица и мятат клонки и яйца във водата. Традицията повелява върбата от предишната година и първото червено яйце, стояло на домашната икона, да бъдат пуснати в течаща бистра вода.

И двата храма в квартала днес се радват на голяма посещаемост в празничния ден. Църквите са почти една до друга. Опашката в по-малката „Св.Харалампи“ вървеше много по-бързо, отколкото в големия храм „Св. Георги“.  Навсякъде обаче хората чакаха търпеливо и с усмивка.

По един лев търгуват китките, набрани в полето и планината, мургавите търговци пред храмовете. Пак по толкова продават букетите от отгледани в оранжерии цветя производителите.  

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…