Ремонтираха и реставрираха къщите на ул. „Стръмна“

Стефка Георгиева

Новата привлекателна атракция в Стария град е на крачка от откриване. Това е ул. „Стръмна“, която ще приюти десетки занаятчии, които да практикуват в доскоро изоставените и занемарени къщи. Керамика, тъкачество, хлебарство, ножарство и какво ли още не ще могат да видят не само пловдивчани, но и гостите на града. Къщите заблестяха една след друга, след като Камарата на занаятчиите в Пловдив и по инициатива на Тони Симидчиева всяка една от тях бе ремонтирана и реставрирана.

Срещнахме се с председателят на Камарата, г-жа Симидчиева, която ни разказа повече са самите дейности, които вече са към своя край. Къщите са отдадени от общината, а голяма част от средствата и материалите, които са ползвани по време на ремонтните дейности са дарения. Едни помогнали с боя, други с труд, трети дарили строителни материали в благото на идеята. Няколко седмици майстори и занаятчии работиха в самите сгради, за да ги направят благоприятни не само за работа, но и привлекателни за посетителите, а резултатите са на лице. Доскоро изоставените къщи закипяха от живот и хорска глъчка, а дворовете и стаите са почистени и ремонтирани. „Три големи контейнера с отпадъци изнесохме от къщите“, разказва Симидчиева. Тя сподели също, че има още работа, но ще се извършва поетапно, а самото откриване на занаятчийската улица ще се състои утре от 17:30 часа.

 

Улицата вече има и своя програма за предстоящия детски празник. На 1-ви юни, ателиетата на майсторите ще отворят вратите си специално за най-малките, за да ги потопят в уменията на различни занаяти, предавани от поколение на поколение. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…