Културният проект на Катажина и Венци Пирянкови не просто преобрази селцето, а въздигна духа на хората му

Баба Пена, която разхожда със строителна количка Джон Кенеди: Това тук е Божи дар

Полски артисти манифестират, творят и пият ракия със старожелезарци  

Иво Дернев

Това тук, баби, е Божи дар. Живот има. Чуйте глъчката. Вижте усмивките. Светът се побра у село, кръсти се 75-годишната Пена. Тя е възрастна дама с особен статус. Известна е дори извън граница като старицата (даже Ройтерс пише за нея), която бута в строителна количка самия Джон Кенеди по улиците на Старо Железаре. Пена е сред десетките възрастни хора от селото, които изживяват свое малко Възраждане благодарение на един културен проект, преобразил не просто визуално малкото населено място, а въздигнал духа на хората му. Тук не само дуварите оживяха. Ние живнахме. Събудихме се. Дишаме различно. Вярваме, че децата и внуците ни могат да се върнат. Що да не се върнат? Вярваме, допълва баба Пена в двора на PIRIANKOV CENTRE FOR CONTEMPORARY ART- стара къща в Старо Железаре, превърната в културен център, който предизвика промяната в селото.  Събуди го, както казва баба Пена. Там вчера се откри 3-тият фестивал от проекта „Обновяване на българското село/ Изкуство за социална промяна”, доказал само за 36 месеца, че с инструментите на културата можем значително да подобрим средата, в която живеем.

Разликата е осезаема. Двата километра между селата Ново и Старо Железаре са сякаш разделителна линия на две паралелни вселени. Първата изглежда унило, тъжно, пусто, да не кажем мъртво. А втората празнува, радва се, мечтае, очаква. Пълен контраст.

Малкото селско Възраждане в Старо Железаре дойде с Катажина и Венци Пирянкови, които откриха своя резидентен културен център в наследствената къща на Венци. Вече трета година двамата водят свои възпитаници от школата си по рисуване в Познан, които творят върху дуварите в селото в продължение на месец, като променят средата и хората в нея.  Така Пирянкови готвят полските младежи за следването им в Артистичния университета по изкуства в Познан. А младите поляци събуждат старожелезарци. Тук сме, защото селото е нещо забравено, а ние решихме да се опитаме да променим това. Затова и днес ще издигнем своя манифест с обработени социалистически лозунги, за да кажем, че селото е живо. А то се вижда, в нашия двор, сочи Катажина Пирянкова десетките жители на Старо Железаре, дошли за събитието в двора на културния център. Честит празник, поздравяват се старожелезарци на входа на центъра Пирянкови. Посрещат ги дузината млади полски творци, които тази година изрисуваха десетки стени на къщи и огради в селото с лековете на жителите му и световноизвестни личности. Абсурдни, сюрреалистични погледи към актуални теми са рисунките тази година. Като Доналд Тръмп, който общува с една от кравите на Кънч. А пък съпругата му пълни старожелезарски суджици с Емануел Макрон, обяснява Катажина.

Живелите цял месец в Старо Железаре млади полски творци познават не просто всеки жител на селото,но са усвоили и много от навиците и традициите на хората. Пият домашна ракия или уиски от „патронче”, правят айран и пеят български песни. Сипи ми ракийка, обръща се старожелезарец към младата художничка Кинга Матушевска. Хвърля й особен поглед. Тя му казва наздраве с бутилка български сайдер. Идилия, коментира милата гледка някой в двора на културния център.

На полските артисти толкова им харесва тук, че половината от тях отложиха полетите си, планирани за тази седмица. Ще останат и през август, обяснява Венци Пирянков, идеолог на проекта  „Обновяване на българското село/ Изкуство за социална промяна”, станал по-известен и като  „Село на Индивидуалности”. Негова е идеята фестивалът в Старо Железаре тази година да бъде отбелязан с голяма селска манифестация, водена от трактор с ремарке, осигурено от кмета и следвано от полицая на селото. Само попа го няма. В шествието по улиците на селото се включва де що има старожелезарец. Повечето от тях са герои в дуварните стенописи. Хората вървят след полските артисти, които скандират на перфектен български „Всички артисти на село” и веят лозунги „Граждани, бъдете готови за селските авангардисти”,  „Селският авангард е неизбежен”, „Истинският авангард е на село”.  

Голямо тържество, радва се на гледката 85-годишният дядо Иван. Той не следва манифестацията, тъй като трудно върви. Седи на пейката пред дома си, на чийто дувари са изрисувани той, децата му, внуците и правнуците. Почти всички негови наследници живеят в чужбина, но и по стените в Старо Железаре. Повечето са в Америка. Затова и аз возя Тръмп на трактора си. Щото съм си близък някак по душа вече с Щатите, обяснява графита на оградата си бай Иван. Това е правнучката Иса с медалите си по плуване, заедно с Майкъл Фелпс. А това, зад мен, е едно ми правнуче. Черничко е. Като тоя известен изпълнител, как у беше името…, опитва да си спомни как се казва изрисувания Боб Марли дядо Иван. Аз с трактора вече само ходя до центъра на селото, да си купя мляко. И зеленчуците си купуваме. Вече не можем сами да си ги вадим. Цял живот работим, не можем вече. Не ми се бара нищо повече. С бабата две лехи с пипер не можем да оправим. Чакам сега наследниците да се върнат, ей ги на, по дувара. Пет правнука в Щатите имам и едно правнуче в Италия, казва дядо Иван.

Баба Пена пък, която лангърка в количка Джон Кенеди в графит, заявява, че краката я държат и следва трактора и младите поляци по улиците на Старо Железаре. Чудни млади хора. Как ни отсъниха тук всички. От жива къща по-хубаво няма. Ако има светла сила, във всички къщи в Старо Железаре ще е така, както в културния център. Да ни се върнат и децата, и внуците, и правнуците. Моята внучка е в Германия, шест езика знае. Работи в дипломатическия корпус. И аз ходя в Германия, нищо че съм такава. Ама езика им не го знам. Но и аз обикалям по света, така както ме гледаш. Светът е отворен отвсякъде. Всички сме заедно в него. Ето сега, нареждат ме пак да ходя в Германия, да помагам, че правнуче скоро ще се появи, разказва баба Пена. И се усмихва така, сякаш светът е в краката й, там, на центъра на Старо Железаре.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…