С пикник край реката отбелязахме годишнина от избирането ни за Европейска столица на културата

Десетки се включиха в събитието на северния бряг, организирано от Фондация „Пловдив 2019”


Да свържеш градския живот с природата. Това направи днес екипът на Фондация „Пловдив 2019”, който оживи и социализира река Марица, макар само за ден. С пикник по северното крайбрежие, между Пешеходния мост и Герджика, и серия събития около реката през уикенда, градът отбеляза за трети път годишнината от избирането ни за Европейска столица на културата.

Десетки очовечиха иначе често незабележимата и рядко използвана зелена зона около Марица днес. Хлапета и техните родители играеха гигантско „Не се сърди човече”, правеха и пускаха хвърчила, включиха се в еко работилниците между дърветата, хапнаха сладолед, захарен памук и био храни, или си починаха в някои от хамаците в зоната. Много младежи си носеха одеяла, сандвичи и напитки и си организираха пикник хем в природата, хем в сърцето на града. 

Това е само старт на кампанията за облагородяване и почистване на крайречното пространство. Защо на реката? Река Марица заедно с остров Адата е един от водещите проекти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът цели съживяването им със средствата на изкуството и културата и пълноценното им завръщане в градското ежедневие. В него е заложено артистичното обживяване на поречието с цел активното интегриране на района в живота на града и неговите граждани и посетители и превръщането на пространството в едно по-приятно място за  спорт и отдих. Като част от дългосрочната стратегията за река Марица, проектът цели да подобри връзката между природата и града, като осъществи сътрудничество с мрежа от активни партньори и насочи към използване на естествени материали, които могат да се рециклират и да се използват многократно. Основен фокус на проекта е еко и „зелено” изкуството, както и пропагандирането на устойчив начин на живот в хармония с околната среда. Това е основната причина реката, превърнала се отдавна в почти незабележима част от градския пейзаж, и уникалният остров да бъдат ключови в програмата на Пловдив Европейската столица на културата, обясниха организаторите от Фондацията.

Празникът край реката ще продължи до тъмно с музикална селекция и визуализация от YvesO, а след 21:00 часа ще има филмови прожекции под звездите

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…