Емблематичните личности на града в изложбата „Пловдив през годините”

Знаковите за историята и развитието на града личности представя петата поред изложба „Пловдив през годините”, подредена днес на площад Централен. Проектът на Издателска къща „Марица”, историкът Владимир Балчев и Държавния архив ще разкаже за емблематичните фигури, темели в новата история на древния град. Хората, дали духа и естетиката на Пловдив в миналото, но и начертали пътя за развитието на града, по който ние днес стъпваме и от който, за жалост, често се отклоняваме.
Във времето до 21 ноември пловдивчани и гостите на града ще научат любопитни подробности за живота на Димитър Кудоглу, Божидар Здравков, Йосиф Шнитер, Магърдич Томасян, Павел Калпакчиев, Люсиен Шевалас, Христо Данов, Найден Геров и останалите съзидатели на забележителния град.

Избрахме и безспорни личности, но и хора, за които не се знае много. Пропуснахме и много имена, които трябва да са тук, в тази изложба, тъй като не се намира снимков материал за тях, каза авторът на рубриката „Забравеният град” в Под тепето Владимир Балчев.

В петата изложба "Пловдив през годините" ви представяме онези просветени, щедри и енергични личности, станали неразделна част от историята. Знаем, че пловдивчани обичат своя град, гордеят се с него и добре познават миналото му. Вероятно обаче не са малко онези млади хора, за които д-р Георги Вълкович и Стою Шишков са само имена на улици и се питат кои всъщност са въпросните люде. Това със сигурност повече няма да се налага, ако посетят нашата изложба, смятат организаторите от ИК „Марица”.

Това, което обединява хората от изложбата, са четири ключови думи - просветени, енергични, родолюбиви и щедри. Последната има особен смисъл днес. Преди  две седмици бях на среща с хора от големия пловдивски бизнес, представящи идеята си за ново обединение, което ще работи "за по-добър Пловдив". Между другото чух как се коментират предстоящото "усвояването на 38 милиона евро"  във връзка с инициативата Европейска столица на културата. В това може би е заключена и голямата разлика между нас,  днешните пловдивчани,  и емблематичните личности от паната в изложбата. Докато те даваха за своя град, ние все още се надяваме да усвоим нещо покрай него. Защото днес може би все още ни липсва по нещо от въпросните ключови думи - просвета, енергичност, родолюбие и щедрост. За истинския им смисъл ще научите наистина много от изложбата на "Марица" -  заповядайте, вижте, прочетете и разказвайте на другите. Защото всеки допир с живота на хората от паната е един незаменим урок по история и това как се гради гражданското общество, отбеляза главният редактор на "Марица" Руси Чернев.

„Пловдив през годините. Емблематичните личности” е своеобразен уличен урок по история, по щедрост и дарителство, по предприемачество и архитектура. Посетете я.  


Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…