Ентусиасти се впуснаха в търсене на скрити съкровища в първите улични игри в историческата зона

Тютюневият град има собствена парична единица от днес. Търговията, инвестициите и банкирането в така важната историческа зона под тепетата вече става с нова валута, която върви само и единствено там, между тютюневите складове. Тя се казва никотин. Никотините са неконвертируеми, неофициални, непроследими, защото нямат серийни номера. И с тях можеш да купуваш всичко, стига то да променя средата и да носи щастие. Събирането на тютюневградската валута и инвестицията й в създаването на нов град върху едрия паваж бе част от старта на първите по рода си масови улични игри, които ще вървят през целия уикенд между улиците „Иван Вазов” и „Цанко Дюстабанов”.

Десетки авантюристи се впуснаха в търсене на скрити съкровища днес следобед, на откриването на  забавния уикенд под мотото „Тютюневия град. Генезис!“, организиран от Фондация „Пловдив 2019”. Играта се казваше „Да създадем град”. Участниците в нея, с помощта на карта, търсиха скрити съкровища (кодове) по улиците „Екзарх Йосиф“ и „Д-р Г. М. Димитров“. Кодовете ще  даваха възможност да събират никотини за „закупуване“ на земя и сгради, за да пресъздадат своите идеи за нови къщи, паркове и улици в Тютюневия град.

 „Тютюневия град. Генезис!“ цели да провокира гражданите и гостите на Пловдив да се включат в събитие, което ще ги насочи към нестандартно мислене за това място. Искаме пространствата около тютюневите складове да бъдат разпознати като нови места за общуване, забавление и култура, обясниха от Фондацията.

Вечерта от 20:00 часа забавленията продължават за търсачите на призрачни усещания, които ще се впуснат, с радиостанция и слушалки, в издирването на светлини, сенки и страшни мелодии. Участниците могат да ползват и смартфоните, и mp3 плейърите си, които ще бъдат настроени на честотите на играта. Играта е динамична и подходяща за семейства с деца над 12 г., индивидуални играчи или отбори и ще се завърти 5 пъти в 20:00, 20:30, 21:00, 21:30 и 22:00 ч.

Вторият ден на уикенда започва от 11:00 часа с отборната игра „Инкогнито“, в която всеки екип получава от старта на ул. „Екзарх Йосиф“ плик с насоки, задачи и GPS координати. Предизвикателствата на тайните мисии ще отвеждат играчите на всеки 30 минути на следваща локация, където ще получават нови инструкции и задачи. Влизайки в „Инкогнито“, ви очакват разговори с непознати, спонтанни танци на улицата и много снимки. Играта е с продължителност 2 часа и половина.

Модерният начин за осмисляне на градските пространства чрез метода на градските игри ще представят на Среща-дискусия, по покана на фондация „Пловдив 2019“, европейски дизайнери на градски игри от Австрия, Италия, Германия, Полша и Англия. Събитието ще се състои след приключване на игрите в неделя, от 15:00 до 18:00 ч. в Конферентна зала на Народна библиотека „Иван Вазов“ .

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…