Общината е водила дело за собствеността на имота, който е обявен за държавен

Вече над 20 години уникалният обект е недостъпен

„Другата седмица ще направим оглед на място“ с цел да бъде отворена уникалната и чудесно запазена римска баня под сградата на Професионалната гимназия по битова техника в центъра на Пловдив. Обещанието на кмета Иван Тотев е направено през април 2014 година – 4 години по-късно развитие по казуса няма. Поради лошото състояние от гледна точка на хигиена и безопасност, мястото изглежда е било зазидано преди 21 години.

Единственото развитие по казуса е свързано с кратка съдебна сага. Поради дублиране на документи се е оказало, че спор върху собствеността на имота имат две институции – общинското НУ „Йоаким Груев“ и държавната Професионална гимназия по битова техника. В крайна сметка съдът е постановил, че имотът е собственост на гимназията, т.е. държавна собственост.

Под въпрос остава дали това има отношение към достъпа до банята, която се намира буквално под самата основна сграда на училището? В момента зазиданата врата току до официалния вход все още стои замазана, като единствено информационна табела за съществуващата филипополска баня от 4-6 век дава индикации за уникалния обект. Очаквате в следващи публикации различни гледни точки има ли шанс изобщо тази находка да стане обществено достояние и какви са възможностите за синхронизиране на поток туристи и на дейността на училището.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…