Италианската кино прима се влюбила в къща на Абаджийска по време на снимки през 1991г.


Късче от сърцето на една от най-красивите италиански актриси Орнела Мути остана завинаги в Капана. Малцина от днешните жители на мъртвия откъм чисти махленски страсти архитектурен комплекс си спомнят за идването на кино примата на улица Абаджийска. Там, на №7, Мути откри великолепна къща и се влюби в нея и духа на самия квартал. Освен, че й напомнял за най- романтичните градчета в родината й, в него имало нещо още по-интересно- тайнственост. Историята на супер звездата от Апенините на пловдивската улица Абаджийска е пореден епизод от поредицата ни „Легендите на Капана”.

Сините очи на Орнела фиксират Капана през 1991г. Тогава очарователната италианка идва в Пловдив за снимките на филм с работно заглавие „Пътуване до Цариград”- романтична сага за една изключителна жена. Първоначалната идея е да снимат в Стария град, но минавайки през Капана Мути и целият екип остават втрещени от усещането на градската част. Открили перфектния естествен декор на епизодите, които искали да направят под тепетата. Орнела вперила поглед във великолепната постройка на Абаджийска №7 и казала: Това е. Сините очи на красавицата се впили в изключителната автентична дограма и романтичната фасада. Днес там се намира книжарница София Т. Книгопродавница имало и тогава, но това не вършело работа на кинаджиите. Трябвало им кафене на тротоара, край море от едър паваж. Проблемът се решава много бързо- екипът на продукцията плаща на момичето зад щанда в книжарницата за двудневен отпуск и пуска камерите. Мястото се пренарежда, вадят се малки кръгли маси в тесните павирани улички край архитектурните столетнички на три етажа. Подреждат се столове, а жени кръстосват крака върху тях. Орнела Мути пие кафе в центъра на кадъра, естествено. Слагат бели покривки, кичат с пъстри цветя между хората. Автомобилите от Абаджийска изчезват, а италианците възкликват „Туто бене”. И се чудят защо по дяволите коли се паркират на място като това.

Снимките продължават точно 48 часа, работи се и сутрин и вечер. В паузите Орнела Мути научава историята на самата къща. И се влюбва в нея.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…