Пловдивският археологически сезон завърши – е, поне летният. През годината имаше много интересни открития, много работа за проучвателите и много поводи за радост, и вълнение сред пловдивчани. В края на годината ще направим една рекапитулация на работата на пловдивските археолози – какво са открили, какво значи това, а и: какво очакват, препоръчват и се надяват да се случи през следващата година специалистите.

Започваме с една от най-емоционалните за пловдивчани тема в последните години – Небет тепе. След правилното решение и липсата на финансиране от Норвежкия фонд за надстрояване на тепето с фалшиви кули, крепостни стени и катапулти там започнаха да се провеждат разкопки. Дълги години са правени такива само на отделни места, а относно най-цялостните разкопки и до днес археолозите имат известни критики, свързани с документирането им. 

Тази година на Небет тепе работи екип, ръководен от археолог София Христева. Според нея на хълма са открити интересни обекти и бъдещи проучвания могат да разкрият много ценни неща. Тя е убедена, че познанията ни за историята на Небет тепе са се разширили и обогатили с откритията през 2017 година. Какво още разказа тя – в разговора за Kapana.bg:

- Къде бяха фокусирани проучванията на Небет тепе тази година?

- Проучванията се концентрираха в участъка около крепостните стени в югозападната част на хълма. Идеята ни беше да допроучим и проследим изцяло крепостната стена – да видим накъде продължава, доколко е запазена. 

Разкрихме още 15-20 метра от нейното трасе. Установихме, че тя сменя посоката си към Арменското училище, като за тази цел е построена една междинна кула, която свързва старото и новото трасе. Тази кула е с по-малки размери от старата вече проучена кула.

Интересното беше, че досега нямахме здрав пласт археологически пласт, който да ни потвърди каква е датировката на крепостната стена. Тази година в кулата имаше такъв, като за момента данните сочат, че крепостната стена, която е обкантвала трхълмието, е построена в I век сл. Хр. – дали в началото или сред средата още не може да уточним. Това променя малко нашите представи, доскоро се смяташе, че тя е строена през II век пр. Хр.

За нея се смяташе, че е късноелинистическа, от II-I в. пр. Хр., строена след завоеванията на Филип Македонски (IV в.), може би по времето на Филип V. За момента данните обаче сочат, че е строена или при Реметалк II, тоест в началото на I век или след идването на римляните през 45 г.. Все още не сме сигурни от кой от двата периода е, все още обработваме материалите си. Но засега сме на 99% сигурни, че не е елинистическа, а е от I век сл. Хр..

- А диагоналната стена на върха на хълма?

Т. нар. диагонална стена с големите камъни е различна. Там сме 99% сигурни, че тя е ранен елинизъм - това е IV век пр. Хр. Тя е с много преправки, които не можем със сигурност да датираме. Диагоналната стена е проучвана преди години, голяма част от материалите и разкопките на Атанас Пейков липсват – документация и материали. Можем малко да се съмняваме в неговите датировки. Колегите преди него са работили на много малка площ. За момента датировката на диагоналната стена трябва да си остане IV в. пр. Хр. По-голямата, която е обикаляла по цялото Трихълмие е от I век.

Дали е имало междинна крепост, която е обхващала само горната част – не знаем, но имаме такива концепции и работни хипотези. От друга страна тази година разкрихме една улица, укрепена със стена, много по-различна от крепостната стена. Архитектурата е доста различна, имаме предположения, че е по-ранна от крепостната стена и може да се свърже с някакво по-ранно съоръжение, но в по-горната част на хълма.

Трябва да имаме предвид, че точно в Пловдив това непрекъснато обитаване води до преизползването и демонтирането на по-ранните структури. Дори да е имало такава стена, възможно е тя да е била демонтирана, целият градеж да е бил използван за новата крепостна стена и от нея да няма никаква следа. Това са хипотези, които 100% не можем да докажем – и вероятно няма да можем да докажем никога, защото горе няма да правим повече разкопки.

- Какви други открития направихте в зоната, която проучвахте?

- Открихме една по-късна порта с напречна крепостна стена от IV век сл. Хр., която пак е ограждала този участък. След готските нашествия от средата на III век градът е бил опожарен, след него явно се е наложило много бързо да укрепят хълма в горната част с една доста хубава масивна порта. За съжаление само основата е запазена.

Най-интересното обаче е една сграда от III век, в която имаше две помещения. Едното от тях е облицовано цялото с мраморни плочи в бяло и червено. За съжаление сме открили съвсем малък участък, тъй като попаднахме на тази сграда в края на разкопките. 

Другото помещение е стопанско или складово помещение. Там проучихме дървена бъчва с много добре запазени обръчи, запълнена със зърно. До нея имаше стелаж, на който имаше  железен сърп и един голям съд, пълен с друг вид зърнена култура.

Интересното в това помещение - защо го интерпретираме като складово е, че в него се откриха апликации от конска сбруя, кожените ремъци, които минават през коня, с кръгли апликации, характерни точно за конска муниция. Открихме общо около 50 броя такива апликации.

В първото помещение обхванахме само един ъгъл, цялото помещение все още е в непроучен участък. Ако разкопките все пак продължат, ще има възможност да го отворим това помещение и да видим доколко е запазено и не е унищожено от по-късни градежи. Тя е от III век. Мраморната украса е много богата – освен бяло и червено, има и зелен, и жълт мрамор.

Това може да е представителна, административна, храмова сграда, не можем да разберем докато не я видим в цялостния ѝ вид. Над нея има по-късна, ранновизантийска сграда от V-VI  век, която е доста масивна, с три помещения с входове между тях.

- Възможно ли е да продължат проучванията на тази богато декорирана сграда?

- Тука вече нещата са по-сложни и става въпрос за финансиране - дали има възможност, всичко е в ръцете на общината, ние сме готови и ще направим всичко, което зависи от нас, като археолози.

Заслужава си да се продължат проучванията, тъй като имаме данни и знаем какво се случва в участъка южно от проучената зона. Има доста масивни сгради в добър вид, запазени до 1,5 м зидове във височина. Знаем за въпросната по-ранна сграда с цветни мазилки, много богата украса и цветове, имаме някаква представа какво ще излезе от разкопките.

- Как стои въпросът с проучвания в другите части на Небет тепе – към площадката на заведението?

- В другата посока под заведението, след геофизичните проучвания е засечена само една сграда. Там пространството е социализирано, засега няма планове там да се проучва. Смятам, че е по-важно е да се разшири периметърът, където вече е поручено и да се укрепят зидовете, след което да се експонира откритото. 

Този участък около заведението е достатъчно изолиран и укрепен, може да се използва за площадка при бъдещата социализация, дали като информационен център или нещо друго, със сигурност има нужда от такова място. Нашата цел не е да проучим всичко, трябва да оставим малко и за другите поколения. Небет тепе се копае горе-долу през 30 години, като дойдат след време младите археолози, които ще са по-начетени и с по-добра техника, да има и те какво да проучват.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…